sunnuntai 3. maaliskuuta 2019

Bom dia!

Praia de faro

Pikkuhiljaa alkaa sää lämpenemään ja saa kaivaa bikinit matkalaukun pohjalta! Säätiedotusten mukaan päivisin täällä on noin 20 astetta, mutta auringossa varmasti reilusti enemmän. Tällä viikolla muutin ranta-asunnosta keskustaan viimeiseksi kuukaudeksi. Muutimme yhdessä ihanaan asuntoon Norjalaisen vaihtarin kanssa. Hänellä on enään pari viikkoa harjoittelua jäljellä sairaalassa, jonka jälkeen hänen viimeiset 3 viikkoa vaihdosta on omistettu opinnäytetyön työstämiseen. Todella toivoisin, että meidänkin koulutusohjelmassa otettaisiin aikaa vaihtareille ihan vain opparin ja muiden kouluntehtävien tekemiseen. Viime viikkojen aikana päivät ovat menneet entistäkin nopeammin hyvien kelien, sekä koulutehtävien vuoksi. Tällä hetkellä työstän opinnäytetyötäni, tätä blogia, vaihdon aikaisia tabula tehtäviä sekä säteilyaltistuksen optimoinnin tietojenkeruuta ja raportin kasaamista. Tekemistä siis riittää.
Natiivitutkimushuone 1
Natiivitutkimushuone 2
Tällä kertaa aiheekseni valikoitui natiiviröntgentutkimukset. Natiivitutkimuksissa eroaa ehkä eniten säteilysuojelulliset seikat. Sädesuoija täällä ei käytetä ja blendaamista ei harrasteta. Sädesuojia käyttävät vain mahdolliset kiinnipitäjät ja osastokuvauksissa röntgenhoitajat. Muutaman kerran ensimmäisillä viikoillani yritin alkaa blendaamaan kenttää, jolloin ohjaaja puuttui heti asiaan. Kuvan rajauksen puute perustellaan sillä, että uusinta kuvat ovat täällä viimeinen asia mitä halutaan ottaa, jotta potilas ei saisi tupla-annosta, mikä toisaalta on ihan järkeen käyvää.

Tässä pieni lista natiiviröntgenin eroista suomeen:
-Keuhkokuvaprotokollaan kuuluu vain PA, sivukuva vain pyydettäessä.
-Jos keuhkoista pyydetään sivukuva, otetaan kuva niin että kiinnostuksen puoleinen keuhko on levyä vasten.
-Nenän röntgenkuvat
-Koko pään röntgenkuvat
-Kun kämmenestä otetaan röntgenkuva, käännetään se niin, että sormet osoittavat alaspäin.
-Potilas kuvataan vaatteet päällä, vain metalliesineet poistetaan kentästä.
-Vain potilaan nimi kysytään, ei henkilötunnusta yms.
-Kiinnipitäjät tietoja ei oteta ylös.
-Läpiammuttuja kuvia ei oteta.

Yöllinen tapas-hetki
Aikalailla muuten toimitaan kuten suomessakin. Pystyn tekemään natiivitutkimuksia jo itsenäisesti. Hengitysohjeet portugaliksikkin luonnistuu jollakin tavalla..R-kirjaimen lausuminen tuottaa ongelmia, mutta suurin osa potilaista kuitenkin ymmärtää mitä sanon.

”Respire fundo” = ”Hengitä syvään”

Yövuorot menevät lähinnä natiivien parissa. Myös CT on käytössä yövuorojen ajan, mutta harvemmin potilaita tulee. Lähes jokaisessa yövuorossa, joissa olen ollut, on vietetty yöllinen tapas-hetki. Jokainen työntekijä tuo siis jotain pientä purtavaa, kuten leipää, juustoa, oliiveja, lihaa, yms. ja illallinen vedetään ”nyyttäri” meinigillä. Yövuoroja tehdessä ei siis pääse liiakseen hoikistumaan kyseisten herkkujen keskellä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti