sunnuntai 17. maaliskuuta 2019

Bergen, Norja (10/13)


Kevät tuli nopeasti Bergeniin. Lumi suli parissa päivässä ja viikkojen aikana koettu takatalvi kesti vajaan vuorokauden. Alkaa jo jännittää, mikä lumitilanne on kotona sinne palatessa. Etenkin nyt, kun ihanista keleistä on saanut nauttia täällä jo viikkoja. Viime viikonloppuna sain vielä ystävän pikaiselle kaupunkilomalle ja maanantaina iski todella raju uusintakierros flunssan kanssa. Sormet ristissä toivon, että kevään sairastelut olisi nyt tässä ja vapaa-aikaa ehtisi käyttää muuhunkin kuin peiton alla värjöttelyyn.

TT-harjottelusta on jäljellä viikko. Sain kaksi ohjaaja, joiden kanssa olen vuoroin ollut päivittäin. Hyppäsin suoraan toimeen potilasohjauksen kanssa heti ensimmäisestä päivästä alkaen. Koska Toshiban laite oli itselle täysin vieras, päätimme ohjaajien kanssa että keskitytään muuhun niinä päivinä. Varjoaineruisku on tuttu jo kotoa, joten sen kanssa olen sinut. Potilaan haastattelu, kanylointi ja asettelu onnistuvat jo kaikki. Puolivälin jälkeen ollaan päästy enemmän labroihin, joissa on käytössä Siemensin laitteet ja olen tehnyt enemmän konehoitajan töitä. Kaikki klikkailu kuvapakkojen kanssa vaatii paljon toistoja, joten etenkin ne päivät ovat olleet hyödyllisiä. Potilastietojärjestelmä on myös perustoiminnoiltaan helppo käyttää, joten olen tehnyt myös kirjauksia.

Puoliväliarvioinnissa oli keskustelua oma-aloitteisuuden lisäämisestä ja siitä, että pystyisinkö tekemään asioita kysymättä. Tottahan toki, jos ohjeistus olisi aina selkeä. Oma pointti oli vahvasti siinä, että lähetteet ovat tietenkin aina norjaksi ja työpari keskustelee ohjelmasta yleensä pelkästään norjaksi, joten on mahdotonta lukea ajatuksia. Osittain siis tuntuu, että minimaalisesta kielenymmärryksestä on huomattavasti enemmän haittaa kuin hyötyä ainakin mitä tulee röntgenhoitajien kanssa työskentelyyn. Toivoinkin viimeisille viikoille järkevämpää ja selkeämpää työnjakoa, jolloin olisi selvää mitä voin tehdä itse pyytämättä. Itselle jää todella tyhmä olo, kun loppujen lopuksi ei ole minkäänlaista selkoa siitä, mitä muut odottavat opiskelijalta. On myös riittämätön olo, kun tarvitsee erikseen pyytää ohjeistus englanniksi, koska ei pysty ottamaan vinkkiä muiden puheista.

Näiden harkkaviikkojen aikana olen huomannut olevani erityisen väsynyt, koska päivät tuntuvat vaativan erityistä ponnistelua. Työpäivät menevät oman parhaansa antamiseen ja uuden opetteluun muita tarkkaillessa. Sen lisäksi ohjaajat tekevät verrattain vaikeita kysymyksiä pitkin päivää ja vastauksia varten on otettava käyttöön kaikki muisti ja tieto, mitä opinnoista on jäänyt mieleen. Vaikka kielitaito on kehittynyt täällä huimasti, jatkuva englannin käyttö syö silti osan aivokapasiteetista ja se verottaa jaksamista melko lailla. Sitä ei kukaan muu vaihtareiden lisäksi tunnu ymmärtävän, valitettavasti.

Yhden viikon harkkapuristus on siis vielä tulossa ja tiistaina kielikurssin lopputentti. Kotiinpaluu odottaa vajaan kolmen viikon päässä ja superkivoja juttuja on onneksi vielä tulossa!

- Heidi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti