maanantai 28. maaliskuuta 2011

Ja päivitystä pukkaa taas.

Viime viikolla meidät sijoitettiin osaston puolelle; Anni CT:lle ja Samuli magneetille. CT-laitteita on kaksi kappaletta (GE), toinen on 16-leikelaite ja toinen 2-leikelaite, ensimmäisellä tehdään abdomenin ja keuhkojen alueen tutkimukset ja jälkimmäisellä päät. Suurin osa potilaista on syöpäpotilaita ja yleisimpiä tutkimuksia ovatkin levinneisyyskartoitukset. CT-tutkimuksia tehdään kahdessa vuorossa, noin 70 / päivä. Röntgenhoitajat osaavat tulkita kuvia ja esimerkiksi päättää varjoaineen tarpeesta. Varjoaineena käytetään Omnipaqueta ja sitä annetaan suurimmalle osalle potilaista.
Maltalla on yksi GE:n 1.5T:n magneettilaite, joka on arkisin käytössä 7.30-19.30. Tutkimuksia päivittäin tehdään noin 30 ja päivät pyritään etukäteen suunnittelemaan niin, että keloja tarvitsee vaihtaa mahdollisimman vähän. Tapana on esimerkiksi tehdä yhtenä päivänä pelkästään selkärankoja ja toisena pelkästään päitä. GE:n magneettilaite on siitä erittäin kätevä, että pöytäosan voi irroittaa itse magneettiputkesta ja siirtää ulos kuvaushuoneesta, jolloin huonokuntoisen potilaan siirtäminen on huomattavasti helpompaa. Magneetilla työskentelee yhtäaikaa kolme henkilöä, joista kaksi hoitaa konetta ja potilasta, kun kolmannelle jää potilasvirrasta huolehtiminen. Röntgenhoitajat olivat todella ammattitaitoisia ja osasivat tulkita kuvista paljon asioita.
Valoisa magneettitutkimushuone


 Malta on erittäin suosittu vaihtokohde. TAMK:ista lähti meidän lisäksi muutama muukin hoitaja tänne vaihtoon. Lisäksi vastaan on tullut ainakin Irlantilaisia, Englantilaisia, Ruotsalaisia, Norjalaisia, Hollantilaisia, Tanskalaisia, Espanjalaisia ja Ukrainalaisia opiskelijoita. Kaikilla paitsi Espanjalaisilla röntgenhoitajakoulutus kestää 4vuotta, joten saa nähdä ottaako Suomikin pian vastaavan käytännön. Espanjassa koulutus kestää vain 2vuotta.

Minkälainen Malta on töiden ulkopuolella ollut? No, lämmintä on 15-20astetta ja yleensä vähintään viitenä päivänä viikosta on täysin pilvetön taivas. Hintataso on hieman Suomea alhaisempi, mutta esimerkiksi vaatteet täällä on aika samoissa hinnoissa. Viikonloppuna käytiin kiertämässä saarta ympäri ja tuli törmättyä jos minkälaisiin paikkoihin. Vanhoja kaupunkeja ahtaine kujineen, maisemia joista avautuu koko saari, lasipuhaltamoja, kirkkoa kirkon perään, hienoja rantoja ja Vanhimmat nähtävyydet ovat jopa vanhempia kuin Stonehenge tai pyramidit. Kaupat ja ravintolat viettävät siestaa 13-16, jolloin kaupungilla on turistikauppoja lukuunottamatta aika hiljaista. Kun ovet taas illasta avautuvat vyöryy ihmisiä koloistaan syömään ja shoppailemaan. Useimmat pienetkin putingit ovat auki 21-22 asti, ravintolat luonnollisesti vielä pidempään.

Anni ja puoli Maltan saarta

Turistibussin kyydissä

Maltan vanha pääkaupunki Mdina. Tämän sillan yli ajetaan vielä tänäkin päivänä autoilla.
Tällä hetkellä on 1/3 reissusta takana ja noin 40% työtunneista tehtynä. Seuraavaksi on aika ottaa vähän etäisyyttä röntgensäteisiin ja suunnata tutustumaan Espanjaan. Erasmuslapset täällä matkustavat paljon Maltan keskeisen sijainnin takia, jolloin lennotkin ovat halpoja. Viikon päästä me vaihdetaan keskenään modaliteetteja, joten palataan sitten asiaan.


-Anni & Samuli (K08QRADRH)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti