Muuten olen ollut harjoittelussa neljä päivää CT:llä. Olen oppinut hyödyllisiä fraaseja, tiedän millainen on pään, sydämen ja rintakehän tutkimuksia ilmaisevat merkit ja miten ne lausutaan. Olen myös asetellut potilaita ja työskennellyt konsolilla. Konsolityöskentely onnistuisi muuten hyvin, mutta kun en ymmärrä kiinaa, jolla potilaiden nimet, lähetteet ym. on kirjoitettu. Harjoittelun kannalta viikko on ollut kuitenkin hyvä. Viime viikolla tuntui vielä, ettei täällä oikein harjoittelemaan pääse. Mutta nyt on ollut tekemistä ja englantia puhuvat ohjaajat.
Kiinalainen systeemi eroaa hygieniatasoltaan suomalaisesta: Maanantaina näin ensimmäisen kerran käsidesipullon - ja keskiviikkona eräs lääkäri käytti sitä! CT-pöytää ei pahemin putsailla potilaiden välillä. V.I.P.-potilailla on kuitenkin mukana omahoitaja, joka laittaa pöydän päälle paperin. Sairaalassa on siis V.I.P-osasto, jossa on yhdenhengenhuoneet ja yö siellä maksoi kalleimmillaan 300 euroa(?). Sädesuojien käyttö on samanlaista kuin Suomessa (Taysissa)– yhtä herkästi laitetaan. Erona se, että sädesuoja laitetaan ainoastaan potilaan päälle. Mikäli potilas tarvitsee saattajan tutkimuksen ajaksi, saattaja saa lyijyessun sekä lyijyhatun.
Keskiviikkona lähdimme radiation-osaston henkilökunnan kanssa päivälliselle Wang Chaoon. Se oli jotain aivan mahtavaa. Mukana oli radiologeja, technologisteja, ylilääkäri, osaston pääjohtaja ja jotain henkilöitä Bronco Companysta. Wang Chao oli paikkana aivan loistava, en ole aikaisemmin ollut missään niin hienossa paikassa. Meidän vajaan 30 hengen porukalla oli oma huone ja omat tarjoilijat. Ruoka oli taivaallista, sitä oli paljon ja se vaihtui koko ajan. Ruokana oli mm. etanoita, paahtoleipää, biisonia, katkarapuja, rapuja, hanhen maksaa, kanaa, sikaa, sian osia, oikeaa vihersalaattia, raakaa ja kypsennettyä kalaa, jotain nuudeli hässäkkää, jotain muuta ”very expensive kind of a tree” ym. ym. ym. Ruokajuomana oli riisiviinaa, punaviiniä ja appelsiinimehua.
Koko ajan pidettiin puheita ja kilisteltiin. Olen heidän ensimmäinen vaihto-opiskelija ikinä ja sitä hehkutettiin useaan otteeseen. Tuli siis tutustuttua kiinalaiseen juomakulttuuriin: ”No one really liked to drink more but it’s in our culture, so we have to”.
Dinnerin jälkeen menimme KTV:hen istumaan iltaa ja laulamaan karaokea. Kiinalaista poppoppop-musiikkia. Minut kuskattiin taksilla illalla yhdentoista aikaan kampukselle, taksissa oli saattajat ja kaikkea. Ainakin minusta on pidetty hyvää huolta. Olen todella otettu kohtelusta täällä.
Viikon muita tapahtumia: Sain kutsun kiinalaiseen hääseremoniaan toukokuussa. Formulaliput on takataskussa - toivottavasti ovat aidot. Noh tyhmyys opettaa.
terveisin Kaisa
FORMULALIPUT!
VastaaPoistaMä oon niin kade.