lauantai 5. maaliskuuta 2011

Hei vaan Maltalta

Pikkuhiljaa ollaan asettauduttu täällä kodiksi ja työtkin on päässyt jo alkamaan. Meidät on sijoitettu ensimmäiseksi kuukaudeksi ensiapuun, koska muilla pisteillä on tällä hetkellä paikallisia opiskelijoita sekä muita ERASMUS -opiskelijoita.

Asunto on Garden View Complexissa Swieqissä, missä kaikki muutkin ERASMUS -röntgenhoitajat majoittautuvat. Noin 400€:n vuokraan kuuluu kalustettu yksiö omalla keittiöllä, vessalla ja makuuhuoneella. Kerran viikossa käy siivooja, joka tiskaa tiskit, vaihtaa lakanat ja pyyhkeet sekä pesee lattiat. Itse voi keskittyä sitten tärkeämpiin asioihin. Matka sairaalalle kestää kävellen noin puoli tuntia, mikä ei sinänsä ole niin paha, mutta kun liikenteen seassa sompailu kapeilla kaduilla on hengenvaarallista, niin mieluusti käyttäisi bussia. Vaan eikös bussikuskien työsopimus pääty kesäkuun alussa ja sehän näkyy heti asiakaspalvelussa. Usein on pärstäkertoimesta kiinni viekö bussi sinne minne haluat ja infolehtisissä lukeekin joidenkin linjojen perässä 'unreliable'.

Itse Mater Dei -sairaala on oikein hieno ja moderni. Sairaala valmistui vuonna 2007 ja on yksi Euroopan suurimmista. Sairaala on rakennettu kuten perinteiset Maltalaiset kylät: keskellä on kappeli ja 'kylä' rakentuu sen ympärille. Alakerrassa on röntgenosasto, johon sisältyy kaikki modaliteetit sädehoitoa lukuunottamatta. Suurin osa laitteista on GE:n digitaalilaitteita, joten laitepuoli on hyvin samanlainen kuin Suomessakin. Isoin ero on lähetteissä: Maltalla ainoastaan vuodeosastopotilaiden lähetteet tulevat digitaalisena, kaikki muut paperisina. Lähetteessä kerrotaan mitä tutkimusta pyydetään ja usein vain yhdellä sanalla kuvaillaan potilaan oireita. Ytimekkyys on toisaalta hyvä asia, sillä Maltalla on sama universaali ongelma mitä muuallakin, nimittäin lääkäreiden käsialaa on lähes mahdotonta tulkita.

Ensimmäinen työviikko on nyt takanapäin ja se piti sisällään kolme yövuoroa. Yövuorossa työskentelee neljä röntgenhoitajaa jotka vastaavat kaikista yöllä käytettävistä modaliteeteista. Suurin osa tutkimuksista oli luonnollisesti natiivitutkimuksia, mutta muutama tietokonetomografiatutkimus on tullut nähtyä sekä yksi leikkaussalikäynti. Työtahti on aika kiivas ja välillä on vaikea pysyä kärryillä kun röntgenhoitajat puhuvat toisilleen pääasiassa maltaa. Kaikki ovat kuitenkin todella avuliaita ja puhuvat kyllä hyvää englantia sitten kun sitä puhuvat.

Lopuksi vielä muutamia käytännön eroja Maltan ja Suomen välillä:
1. Thorax-tutkimuksessa otetaan pelkkä PA-kuva ja putkea kipataan viisi astetta kraniokaudaalisesti
2. Potilaiden yksityisyyttä suojellaan tarkasti. Paljasta pintaa ei hoitajille näytetä, vaan potilaille puetaan sairaalakaavut päälle
3. Kilpirauhassuoja on tuntematon käsite natiivihuoneessa. Lannesuojaa käytetään kyllä vastaavalla tavalla kuin Suomessakin, välillä jopa ahkerammin.        
4. Työvuorot ovat lyhyempiä kuin Suomessa. Aamuvuoro on 08:00-14:00, iltavuoro 14:00-19:00 ja yövuoro 19:30-07:30. Näin lukee meille annetuissa lapuissa, mutta käytännössä jonkun on varmasti tultava hieman aikaisemmin töihin, tai muuten Maltan ainut sairaala on ajoittan ilman röntgenhoitajia

Ensi viikolla on luvassa aamuvuoroja, joten seuraavassa päivityksessä osataan toivottavasti kertoa tarkemmin vuoroista ja muista modaliteeteista. Myös kuvia on silloin luvassa kun on valoa kuvatakin jotain.

Over & out

-Anni & Samuli, K08QRADRH

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti