lauantai 14. toukokuuta 2011

Loppu lähenee

Löysin sairaalan seinältä säteilysuojelutaulun!

 Viime viikon harjoittelin DSA:lla eli angiossa. Olen onnellinen, kun saan tutustua uusiin ihmisiin ja nämä puhuvat melkein kaikki hyvää englantia ja ne ymmärtävät myös minun englantiani. Moni lääkäri on ollut vaihdossa, konferensissa tms. Euroopassa, joten nämä osaavat oikeasti kieltä. DSA:lla ei ole kuin yksi röntgenhoitaja, joka käyttää laitetta ja sitten on nurseja, jotka valmistelevat ja lopuksi siivoavat tutkimushuoneen.  Tutkimuksia suorittavat lääkärit ovat kardiologeja ja sisätautilääkärietä ja muita lääkäreitä, jotka ovat käyneet kolmen kuukauden DSA-kurssin ja saanet sertifikaatin. Hygieniataso on yllättävän hyvä. Potilas valmistellaan jossain muualla ja sitten se vain tulee/tuodaan meille.
Ensimmäisinä päivinä seurasin nurseja huoneen valmistelussa, potilaan peittelyssä sekä huoneen siivouksessa. Loppuviikosta olin enemmän lääkärien kanssa. Sillä Niculiilla oli vapaata ja torstaina saapui eräs kardiologi, joka oli juuri viettänyt kolme kuukautta Tanskassa ja hänen kanssaan riitti asiaa sitten enemmänkin.
Olen ollut seuraamassa lähinnä sydämen ja pään alueen verisuonten tutkimuksia. Ennen toimenpiteeseen (esim. stenttaukseen) ryhtymistä lääkärit keskustelevat potilaan omaisten kanssa ja he joko antavat luvan tai sitten eivät. Yksi toimenpide maksaa noin 4000 USD:ia. Noin 70 %:lla potilaista on valtion vakuutus, joka kattaa 80 % kuluista. 

 (Lisää säteilysuojeluohjeita)

Täällä lääkärien ehdotuksiin suhtaudutaan vähän eritapaan kuin Suomessa. Eräälle potilaalle olisi täytynyt laittaa useampi stentti sepelvaltimoihin – mielellään heti. Mutta potilaan vaimo ei antanut, he menevät kysymään neuvoa joltakulta toiselta lääkäriltä. Pariskunta oli sen näköinen, ettei se rahasta olisi ollut kiinni. Lääkärit eivät vain olleet tarpeeksi vakuuttavia kuvineen, vaikka Dongfang Hospital on arvostettu sairaala Shanghaissa, se nousi juuri Kiinan sairaaloiden paremmuuslistassakin korkeammalle. Lääkärin mukaan potilaalle todennäköisesti tehdään sama tutkimus jossain toisessa sairaalassa seuraavaksi ja sitten potilaalle joko tehdään toimenpide siellä tai sitten hän tulee takaisin ja toimenpiteet tehdään ”meillä”.
Harjoittelu lähenee loppuaan. Viikko 19 on flexible, samoin viikko 21. Viikolla 20 on kolme harjoittelupäivää…  Joten vielä kolme päivää DSA:lla. Sitten Sanyalle J

Olen onkinut kiinalaisesta röntgenhoitajakoulutuksesta tietoa. He opiskelevat ilmeisestikin sen viisi vuotta yliopistossa. Viiden vuoden aikana he opiskelevat anatomiaa ja muuta sekä harjoittelevat vuoden muutamassa sairaalassa. Koulutuksen aikana röntgenhoitajat erikoistuvat käyttämään ainoastaan jotain tiettyjä laitteita, esimerkiksi vain CT:tä tai ”normiröntgeniä” ja mammografiaa tai mri:tä.

Viikonloppuna kävin kiinalaisissa häissä. Häät olivat western style ja täynnä kiinalaisia lääkäreitä. Olin häissä harjoittelupaikassa tapaamani radiologin, Edwinin seuralaisena. Häät olivat upeat. Ja nyt on käyty kiinalaisessa kodissakin!

Häiden jälkeen menin metallifestareille. Aivan mahtavaa! Siellä oli Suomalaisiakin bändejä Kärtsy ja Moon cake joo… mutta Brassit olivat parhaita.
Tällä viikolla etsimme uima-allasta, ei löytynyt, koska täällä ei ole veilä kesä, vaikka ulkona on 36 astetta kuumuutta. Kaikki aukeavat vasta kesäkuussa… Onneksi lähdemme reilun viikon päästä Sanyalle.Muuta lomaviikolla/Shanghaissa vielä pakollisesti tehtävää vielä: Happyvalley =huvipuisto, piknik, KTV ja torni(t).
Meidän netti on aivan surkea. Se hidastuu/ hidastetaan aina viikonlopuksi olemattomiin. Viikolla se toimii ehkä hieman paremmin, mutta yleensä se on jumissa, kun kiinalaisetkin opiskelijat käyttävät sitä ja niitä on täällä aika hirveästi. Sähköpostiin pääsee aina välillä, mutta suurin ongelma tulee silloin, kun haluaisi katsoa lätkää. Katsomisesta ei tule mitään, koska siihen tarvitsisi poikien mukaan megan yhteyden ja meillä on ollut nyt 0,18-0,8. Nettiradio kuuluu pätkien, mutta ei se ole sama ja pätkivä radio on aika ärsyttävä, kun tulee jo muutenkin katkoja merisään ja uutisten tähden… Mutta hyvä Suomi!

Terveisin Kaisa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti