keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Kolme viikkoa jäljellä!

Morjesta,

viime viikkoina ollaan oltu natiivihuoneissa, ct:llä, magneetilla, läpivalaisussa ja isotoopeilla joten paljon on kerennyt tapahtumaan. Natiiveissa oltiin IVU-huoneessa (Intravenous urogram) jossa siis ruiskutetaan varjoainetta iv:sti ja kuvataan vatsan aluetta (munuaiset ja rakko näyttävä) viiden minuutin välein. Useimmiten kuvia otettiin viisi kappaletta (kontrolli ennen varjoainetta, 5min kuva, 10min, 15min ja vessakäynnin jälkeinen kuva). Näistä voitiin sitten mukavasti katsella että onko virtsateissä tukoksia tai epämuodostumia. Mukavaa ja rauhallista hommaa oli se kun yhden potilaan kanssa vierähtää helposti 30-40minuuttia.

Isotoopeilla on myös hilpeätä olla, siellä on nimittäin helposti sairaalan mukavin henkilökunta. Kovasti neuvovat siellä ja antavat opiskelijoiden tehdä töitä, usein vielä itsenäisesti alusta loppuun asti. Tänään olisi myös uuden reggaebaarin avajaiset Bob Marleyn kuolemisen 30vuotisjuhlapäivän kunniaksi. Baarin omistaa isotooppiosaston johtavan röntgenhoitajan setä ja ollaan kuulemma tervetulleita. Olo on muutenkin kotoinen kun tutkimushuoneessa on Tiina Säilän tuoma Fazerin sininen -laatikko puolillaan suklaata.   

Sairaalan ulkopuolellakin on onneksi tapahtunut kaikenlaista. Parin viikon ajan oli maltalaisittain kunnon tuomionpäivän sää kun vettä satoi ja ukkosti. Mahtuipa mukaan kaksi maanjäristystäkin. No tsunameilta ja muilta isoilta luonnonilmiöltä onneksi vältyttiin. Pari retkeä on tullut tehtyä: yksi Gozolle ja yksi Sisiliaan. Gozo on maltalle kuuluva hieman pienempi saari, jossa elämä on hieman rauhallisempaa. Paikallista maaseutua siis. Gozolle mentiin pienellä lautalla jossa matka kesti noin 20minuuttia. Näkymät saaren pääkaupungin Victorian huipulta olivat aika hulppeat, sieltä näkyi ihan Maltalle asti.

Gozo
 Sisiliaan suunnattiin viikonlopun mittainen reissu kiitos Ryanairin tarjouksien. Maltalta kulkee kyllä päivittäin lauttoja Sisiliaan, mutta hinta yhteen suuntaan on 50€ joten irlantilaiset veivät tämän erän. Lento suuntautui Trapaniin joka on pieni merenrantakaupunki. Ihmiset olivat todella ystävällisiä vaikka kukaan heistä ei puhunut sanaakaan englantia. Joko ystävällisyyden tai kielitaidottomuuden takia saatiin sitten matkustella paikallisbusseilla ilmaiseksi ja torilla ojenettiin ilmaisia banaaneita. Sunnuntaina otettiin vielä bussi saaren pääkaupunkiin Palermoon ja näkymät reitillä olivat kyllä aivan mielettömät. Palermo itsessään oli vähän ahdas ja meluinen kaupunki, mutta yksi mielenkiintoinen asia sieltäkin löytyi. Krypta. Sinne oli haudattu tärkeitä ihmisiä jo 1500-luvulta lähtien ja kun puhutaan hautaamisesta niin tarkoitetaan luurankojen ripustamista seinille roikkumaan. Siinä oli vähän sellaista hautarauhanrikkomis fiilistä kun käveli satojen luurankojen keskellä, mutta olipahan kokemus.

Trapanin kaupungin rantaa ja taustalla vuori, jonka päällä sijaitsee Ericen pikkukaupunki

Vielä vajaa kolme viikkoa jäljellä kunnes lennetään Suomeen. Modaliteeteistä jäljellä vielä lisää isotooppeja ja läpivalaisua sekä uutena hammaskuvaus. Näistä lisää ensi kerralla.

-Anni & Samuli, Malta.   
Autostradaa matkalla Trapanista Palermoon

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti