sunnuntai 27. tammikuuta 2019

Bergen, Norja (3/13)


Kahden laukun voimin Norjaan kolmeksi kuukaudeksi. Koska laukkukoko ei ollut se suurin, oli vetoketjun kanssa hieman neuvottelemista kiinni vetämisen hetkellä. Hyppäsin koneeseen jo perjantaina ja matka meni vikkelästi vajaassa kahdessa tunnissa suoralla lennolla. Minä, julkinen liikenne ja matkalaukut toimittiin hyvin yhteen vesisateen kanssa ja lopputuloksena onnistunut saapuminen hostellille, jossa majailen tämän ekskursion.

kotipysäkki

HI Hostel Montana tekee yhteistyötä koulun kanssa ja sain huoneen sopuhinnalla kaupungin hintatasoon nähden. Muutama neliö omalla kylpyhuoneella on ihan luksusta, kun sosiaalinen mittari täyttyy ja yksinolo tuntuu kivalta vaihtoehdolta. Yhteiskeittiö kaikkien täällä majailevien vaihtareiden ja muiden vieraiden kanssa sekä pyykkitupa vaatii vielä totuttelua sekä salapoliisityötä parhaiden vierailuaikojen löytämiseksi.

Norjan kruunujen kääntäminen euroiksi menee suunnilleen pilkkua siirtämällä, vaikka se ei teekään asioista yhtään sen halvempia. Ruokakauppa ja oikeastaan kaikki muukin on täällä melko kallista, joten huviosteluiden määrä on erittäin radikaalissa laskussa. Pieniä arkipäivän iloja on kassalla tarjota oikeaa kolikkoa myyjälle. Onneksi Mastercard toimiii täällä mainiosti.

Ensimmäiset kolme viikkoa kului koululla. Vaihtareita aloitti nyt tammikuussa melko paljon ja meitä röntgenhoitajiakin jopa 11! Tervetuliaisviikon jälkeen aloiteltiin luennot, joiden aihe pyörii tiukasti potilaskohtaamisen ympärillä. Ainoa ammatillinen, täällä opiskeltava kurssi on Professional and behavioural aspects of patient care in radiography. Luennoitsijoita on ollut useita ja aiheet ovat tuoneet muutaman uuden näkökulman potilastyöskentelyn suhteen. Kurssilla on harjoiteltu myös elvytystä ja ensiavun ABCDE:tä. Tällä viikolla tehtiin pienryhmissä potilas case, joka toteutettiin toisen ryhmän kanssa simulaationa TT-luokassa. Mielenkiintoinen lähestyminen moneen eri osa-alueeseen ja tätä olisi hyvä tehdä kotopuolessakin.

 
Norjan kielen alkeet pyörii tiistai- ja torstai-iltaisin 17-19 välillä. Erittäin kurja ajankohta ja vähän puiseva sisältö. Kaikesta siitä opiskellusta ruotsin kielestä onkin tällä kertaa haittaa, koska asiat tuntuvat tuolla aivan liian helpoilta ja harjoituksia on turhan vähän. Mateluvauhtia eteneminen on täysin ymmärrettävää kuitenkin kieltä lainkaan osaamattomien kannalta, mutta turhauttaa silti.

Kaksi viimeistä viikkoa kului allekirjoittaneen osalta järkyttävässä flunssassa, joka alkaa vihdoin olla loppusuoralla. Huomenna alkaa työharjoittelu, jännittää jo ihan älyttömästi!

- Heidi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti