maanantai 21. tammikuuta 2019

Terveisiä Portugalista!


Nyt on pari viikkoa takana harjoittelua Faron keskussairaalassa. Eroja suomen tapoihin on paljon, mutta myös samoja toiminta malleja löytyy. Sairaalan röntgenosastolta löytyy kaksi natiiviröntgenhuonetta, yksi CT, yksi magneetti, yksi C-kaari operaatiohuoneessa, läpivalaisuhuone sekä yksi osastokuvauslaite. Ultraääni/mammografiahuone on tällä hetkellä remontissa, mutta ehtii tulla käyttöön vielä täällä oloni aikana. Sairaalan henkilökunta on superystävällista ja hyväntuulista porukkaa, itsensä tunsi heti tervetulleeksi. Erasmus vaihtareille on osastolla 7 määrättyä ohjaajaa, joiden kanssa työvuoroissa ollaan. Ohjaajat puhuvat englantia ja myös suurin osa muista työntekijöistä puhuu myös englantia. Harvempi potilas puhuu englantia, mutta yhteistyöllä ohjaajien kanssa olemme pystyneet tutkimuksia yhdessä tekemään.


Ensimmäiset viikot olen ollut lähinnä natiivitutkimuksissa ja tietokonetomografiassa sekä myös muutaman päivän magneetilla. Tarkoituksena vaihdon aikana on harjoitella jokaisella mahdollisella modaliteetillä (natiivit, CT, MRI, läppärit, UÄ/mammot, C-kaari) 
Täällä röntgenhoitajilla on avustajat, jotka hoitavat potilaan saapumiseen liittyvät asiat, riisuttamisen, siirrot, pukemisen ja jälkityöt/siivouksen tutkimushuoneessa. Yleensä avustajia on yksi kahta röntgenhoitajaa kohden, esimerkiksi jos aamuvuorossa on 10 röntgenhoitajaa on avustajia 5 ja niin edelleen. Työpäivät ovat vaihdelleen 6-12 tuntiin. Yleensä aamuvuoro on 09-15, iltavuoro 15-21 ja yövuoro 21-09, mutta useat tekevät myös 12 tunnin päivä vuoroja, joita olen itsekkin päässyt tekemään.

Täällä työskentelevät röntgenhoitajat ovat todella ammattitaitoisia, heidän anatomian tietämys on järkyttävän tarkkaa. Olen itse ajatellut, että anatomian osaamiseni on melko hyvällä mallilla, mutta välillä olen kyllä tuntenut itseni hiukan tyhmäksi, kun täällä röntgenhoitajien tietämys on aivan eri luokkaa mihin on tottunut. Portugalissa röntgenhoitajakoulutus kestää 4 vuotta. Ensimmäiset 3 vuotta opiskellaan teoriaa ja viimeinen vuosi vietetään harjoittelujen parissa.
Työntekivat omaavat olosuhteisiin nähden todella hyvät aseptiset työtavat. Suurena erona suomen sairaaloihin on se, ettei tutkimushuoneissa ole vesipisteitä, mutta käsidesit kyllä löytyvät joka huoneesta.


Faron keskussairaalaan saapui myös toinen erasmus-vaihtari norjasta. Olemme ystävystyneet hänen kanssaan nopeasti ja on mukava jakaa yhteisiä kokemuksia ja ajatuksia paikan tavoista. Olen myös kuullut paljon norjalaisesta röntgenkoulutuksesta ja siitä miten norjan sairaaloissa toimitaan.
Kävimme toisen viikon lopussa myös vierailemassa naapuri kaupungeissa. Vietimme yhden yön Lagosissa ja toisen Portimaossa. Täällä matkustaminen junalla tai bussilla on hyvin edullista, joten matkustelu on kannattavaa. 
 Asun itse Praia de Farossa eli Faron hiekkarannalla paikallisen kämppäkaverin kanssa. Hiekkaranta sijaitsee Faron saarella, josta on 10km Faron keskustaan. Busseja kullkee noin 30-60min välein saarelta keskustaan ja matka kestää noin 20 minuuttia. Kuukauden bussikortti maksoi 35€ ja kerta lippu bussiin on 2,35€. 





Päivällä Farossa on noin +15 astetta lämmintä, eli suomeksi sanottuna suomen kesä. Yöllä lämpötilalaskee noin +7 asteeseen ja se tuntuu! Meidän asunnossamme ei ole minkäänlaista lämmitiystä ja välillä tuntuu, että sisällä on kylmempi mitä ulkona. Superlämmin pyjama ja kolme peittoa pelastavat yöt. Kylmistä öistä viis, täällä on niin upeat
 maisemat, että paleleminen on melkein sen arvoista!













Luulen että tule viihtymään täällä erittäin hyvin!







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti