lauantai 19. tammikuuta 2019

Ensimmäiset 2 viikkoa Norjan Bergenissä

Päätin jo opintojen alussa, että haluan lähteä vaihtoon kolmantena vuonna. Vaihtokohteeksi valikoitui lopulta Bergen. Vaihto kestää tammikuun alusta huhtikuun alkuun eli noin 3 kuukautta. Vaihdon aikana suoritan norjankielen alkeiskurssin, Professional and behavioural aspects of patient care in radiography -kurssin sekä 4 viikon harjoittelut natiiveilla ja TT:llä.


Ensimmäisellä viikolla vaihtareille järjestettiin erilaisia infotilaisuuksia ja ryhmäytymistapahtumia. HVL:ssä (Western Norway University of Applied Sciences) on järjestetty lisäksi “Buddy-program”, jossa koulun kaikki vaihtarit jaettiin ryhmiin ja jokaiseen ryhmään kuuluu lisäksi muutama paikallinen opiskelija. Tällä porukalla ollaan jo pidetty illanvietto koulun takkahuoneella, kierrelty keskustassa ja vaellettu Fløyen-vuorelle. Meitä on varoiteltu todella paljon Bergenin sateisesta säästä, mutta näiden kahden viikon aikana on ollut myös monena päivänä kuivaa ja aurinkokin on paistanut. Lumi satoi tänne muutama päivä sitten.
Fløyen-vuorella

Osa vaihtareista asuu opiskelijasäätiön asunnoissa, mutta koska säätiöltä ei voinut vuokrata asuntoa vain 3 kuukaudeksi, niin melkein kaikki röntgenhoitajaopiskelijat asuvat Montana hostellissa. Meitä kansainvälisiä röntgenhoitajaopiskelijoita on yhteensä 11 (Suomesta, Ruotsista, Hollannista, Itävallasta, Sloveniasta, Irlannista ja Pohjois-Irlannista). Hostelli sijaitsee hyvällä paikalla Ulriken vuoren juurella. Meillä on siis loistavat vaellusmahdollisuudet!

Professional and behavioural aspects of patient care in radiography -kurssi alkoi jo ensimmäisellä viikolla. Kurssi on englanniksi ja siellä on myös paikallisia 3. vuoden röntgenhoitajaopiskelijoita. Kurssilla on ollut useita luennoitsijoita ja tavallisten luentojen lisäksi olemme myös pitäneet esitelmiä ja harjoitelleet ABCDE ja ISBAR -tilanteita. Tiistai aamuna kävimme tutustumiskäynnillä Haukelandin yliopistollisessa sairaalassa ja iltapäivällä meille luennoi ECR:ään luennoimaan menevä Sundaran Kada. Me saimme olla koeyleisönä hänen ”Communication and compliance difficulties in imaging” -puheelleen. Torstaina ja perjantaina meille luennoi kommunikaatiosta ja etiikasta brittiläinen Lisa Booth. Hän on kuulemma ollut luennoimassa täällä jo monena vuonna. Hänen luentonsa olivat todella mielenkiintoisia ja luennot eivät olleet todellakaan pelkkiä ”kalvosulkeisia”. Teimme erilaisia testejä ja harjoituksia sekä yksin että ryhmissä. 
Erään luennon ryhmätyö


Norjankielen kurssiin olen ollut hieman pettynyt. Ensinnäkin se on aina tiistaisin ja torstaisin klo 17:15-19. Päivät ovat siis aika pitkiä, kun on ensin aamulla joko koulua tai harjoittelua. Toiseksi tunneilla ei olla ehditty käymään juuri mitään (muutamia peruslauseita). Toivottavasti tunnit paranevat ja päästään etenemään kielen opiskelussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti