torstai 11. maaliskuuta 2010

Työharjoittelu


Aloitimme harjoittelun isossa Manchesterilaisessa sairaalassa. Röntgenosastolla on kolme luupistettä (joissa luetaan ja tallennetaan kuvat), joiden alaisuudessa on useampi natiivikuvaushuone. Näistä kahteen olemme jo tutustuneet. Lisäksi röntgenosaston palveluihin kuuluu magneettitutkimukset, tietokonetomografiatutkimukset, ultraäänitutkimukset, verisuonitutkimukset, läpivalaisututkimukset sekä osasto- ja leikkaussalikuvantamiset. Näistä jokaisessa tulemme viettämään viikon.

Natiivikuvaus Englannissa poikkeaa hieman Suomen käytännöistä, esimerkiksi useimmiten täällä otetaan pelkkä PA- kuva keuhkoista. Mielestämme kuvia uusitaan herkemmin, esimerkiksi jos keuhkokuvassa solisluut eivät ole suorassa linjassa tai jos lapaluut kuvautuvat liikaa keuhkojen päälle, saatetaan kuva hylätä. Kuvaushuoneet ovat valoisia, mikä hankaloittaa kuvan rajaamista. Lisäksi potilaat ovat hyvin harvoin ilman paitaa keuhkokuvaustilanteessa ja tarvittaessa he pukeutuvat kaapuun röntgentutkimusta varten.

Röntgenosastolla natiivikuvantamisessa on käytössä kuvalevyt. Osa laitteista on kohtalaisen uusia ja samanlaisia mihin Suomessa olemme tottuneet ja osa laitteista on hieman vanhempia. Osastolle on kuitenkin ilmeisesti tulossa yksi suoradigi- laite. Osastolla on käytössä paperilähetteet, joihin tulee aina laittaa leima potilaan identifioinnista sekä merkitä tutkimuksessa käytetyt kuvausarvot ja potilaan saama annos. Potilaan identifioimiseksi tulisi kysyä potilaan nimi, syntymäaika sekä kotiosoite, jos potilas ei kykene vastamaan kysymyksiin tulee henkilöllisyys tarkistaa potilaan rannekkeesta. Potilaan ollessa nainen iältään 10-55 tulee aina vatsan- tai lantionalueen tutkimuksen ollessa kyseessä, pois sulkea raskauden mahdollisuus. Tällöin myös tulee lähetteeseen laittaa leima, johon sisällytetään tieto potilaan viimeisten kuukautisten alkamisajasta. Potilaan tulee vahvistaa tieto allekirjoituksella mikäli viimeiset kuukautiset ovat olleet 28 päivän sisällä. Vaikka potilas itse olisi varma ettei ole raskaana ja edellisistä kuukautisista on kulunut yli 28 päivää lähetetään potilas raskaustestiin (verikoe).

Englannissa röntgenhoitajien tulee laittaa röntgenkuviin teksti "red dot", jos he näkevät kuvissa murtuman. Lisäksi harjoittelupaikassamme röntgenhoitajien tulee ilmoittaa murtuman sijainti erillisessä lapussa. Vuosittain heidän tulee suorittaa "red dot"- koe, jossa on 30- kuvaa ja puolet tulee tulkita oikein. Tällä tavoin murtumat todennäköisimmin huomataan. Kaikenkaikkiaan natiivikuvantaminen on kuitenkin melko samanlaista kuin Suomessa.

Alku Manchesterissa on lähtenyt sujumaan hyvin, mutta harjottelupäivien ollessa pitkiä, yhdeksästä viiteen, on vapaa- aika jäänyt hieman lyhyeksi. Harjoitteluun tulee kulkea kahden bussin avulla ja valitettavasti meillä on ollut ongelmia bussikortin hankkimisessa sillä emme ole saaneet yliopistolta oikeanlaista rekisteröitymistodistusta. Keskiviikkoiltojamme on kuitenkin piristänyt asunnollamme vietettävä "family- night", jolloin joillakin on päävastuu kokkaamisessa, toisilla jälkiruuassa, joillekkin jää sitten tiskit ja osalla on niin kutsuttu "vapaa- ilta". Viimeksi nautimme pääruuaksi turkkilaisia pannukakkuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti