perjantai 19. huhtikuuta 2019

Harkkakuulumisia / CT (Kiina)


Oon ollut pari viikkoa CT1 -huoneessa, jossa on yhden hoitajan mukaan ”Shanghain kiireisin CT-laite”. Yhdelle potilaalle on 2min aikaa. Potilasmäärään olen ehtinyt tottua jo hyvin ja jo ensimmäisestä päivästä lähtien pysyin hyvin tahdissa mukana. Säteilysuojelulliset asiat ja yksityisyys täällä toki potilasmäärän vuoksi kärsii samalla tavoin kuin diagnostiikankin puolella. Asiasta juttelinkin yhden hoitajan kanssa – samankaltaiset tiedot heillä säteilysuojelusta on kuin meillä Suomessa, käytännössä niitä on vaan mahdotonta toteuttaa huolellisesti. Paljon on myös eri hoitajien välillä eroja toiminnassa säteilysuojeluun liittyen.
Olen pystynyt hyvin toimimaan toisen röntgenhoitajan parina. Laitteet oli onneksi ennalta tuttuja Suomessa käydyn ct-harkan myötä. Ainoastaan lähetteitä en osaa itse lukea, mutta olen hyvin oppinut bongaamaan seuraavan potilaan nimen hoitajien puheesta ja näin valitsemaan oikean potilaan tiedot.

Huoneessa työskentelee kaksi röntgenhoitajaa, joista toinen on asettelemassa potilasta ja toinen kuvaa. Monena päivänä toinen työntekijöistä on ollut pois, joten toimin itsekseni siinä kuvaajan paikalla ja hyvin on mennyt! Potilaita ehtii mun työpäivän aikana tulla yli 100, joten toistoa todellakin on tullut. Kommunikointi työparien kanssa toimii jälleen kerran suurimmaksi osaksi vaan translaterin avulla, mutta hyvin ymmärretään toisiamme! Pari ulkomaalaistakin potilasta on käynyt, joiden ohjeistaminen on annettu sitten mun vastuulle.

Laite on sairaalan ”outpatients” -puolella, mutta kuvattavana käy päivittäin myös potilaita ensiavun puolelta. Potilaat ovat siis kaiken ikäisiä ja kuntoisia. Esimerkiksi työtapaturma ja liikenneonnettomuuspotilaita kuvataan melko paljon.

Yleisimpiä tutkimuksia tällä laitteella ovat olleet mm. keuhkojen, vatsan ja pään alueen tutkimukset. Myös polvia, nilkkoja, käsiä jne. kuvataan useita päivittäin. Laitteella tehdään vain natiivitutkimuksia. Huoneessa on vanha varjoaineruisku, jota on käytetty edellisen kerran noin vuosi sitten. Sairaalan muilla ct-laitteilla tehdään varjoainetutkimuksia. *Edit. Nyt varjoaineruisku onkin ollut käytössä muutamina päivinä… :D








Viime viikolla siirryin magneettitutkimusten puolelle, mistä voin kirjoitella myöhemmin lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti