perjantai 19. huhtikuuta 2019

Vapaa-aikaa ja vinkkejä Shanghaihin lähteville


Sairaalaharkan ja opiskelujen ohella täällä on ollut mukavasti vapaa-aikaa, mitä on tullut vietettyä melko tehokkaasti ympäri Shanghaita ja lähialueita kierrellen. Mahdotonta kertoo kaikkee mitä on tullut tehtyä ja nähtyä, joten laitan tähän vaan muutamia kuvia! Vaihdon jälkeen on sit suunnitelmissa lähteä kiertelemään muualle Kiinaan. Kivoja paikkoja tässä Shanghain alueella on esim. Xintiandi, Tianzifang, Qibao, Jing'An Temple, Gucun Park, Chongming Island...
































Mulla on vaihtoa jäljellä enää alle puolet.  Tulee kyllä iso ikävä kun joutuu hyvästelemään kaikki ihanat ihmiset, joihin on täällä tutustunut! 

Tähän samaan vielä muutamia vinkkejä kiinaan vaihtoon lähteville
-       Opettele kiinan kielen perusjuttuja itsenäisesti tai käy kielikurssi tms. Helpottaa huomattavasti elämää. Zhoupun sairaalalla kuvantamisosastoilla hoitajat puhuvat englantia huonosti tai ei ollenkaan.
-       VPN – muista ladata ennen kiinaan saapumista! Voin suositella NordVPN ja Express VPN
-       Paikallinen puhelinliittymä kannattaa avata, itselläni on China Mobile
-       Paikallinen pankkikortti/tili. En itse avannut, mutta vois olla ihan järkevää (etenkin jos on Kiinassa pidemmän aikaa) ja pitäis(!) olla myös melko helppoa. Sen avulla sais avattua WeChat Walletin, millä maksaminen on täällä eeerittäin yleistä. Muutenkin ihan kaikki pyörii WeChatin ympärillä
-       WeChat (vielä kerran!!). Muita hyödyllisiä sovelluksia ovat esim. Explore Shanghai (metrokartta) ja Pleco (sanakirja/kääntäjä)

Kannattaa varautua siihen, että kaikkiin käytännön asioiden hoitamiseen tarvitsee yleensä mukaan kiinalaisen kontaktin, tai vähintäänkään asiat eivät usein onnistu niin sujuvasti mitä Suomessa.

Sää täällä on ollut tosi vaihteleva – joka toinen päivä on lämmin kesä ja joka toinen tosi viilee syksy! Etenkin maaliskuun alku oli tosi kylmä (eli noin +10 :D), joten Shanghaihin silloin lähteville vinkkinä, et takki, hanskat ja villasukat tulee todellakin tarpeeseen. Näin huhtikuussa on sit jo selkeesti lämpimämpää ja kesävaatteille on tullut käyttöä.

Ja mitäpä muuta – 26 miljoonan asukkaan kaupunkiin mahtuu kaikenlaista! Ihmismäärän huomaa esim. metroissa (missä ruuhka-aikaan on tosi aggressiivista porukkaa), yleisesti liikenteessä ja isoissa risteyksissä, missä on aina liikenteenohjaajat pilleihin puhaltelemassa. Kaikki täällä on tosi kontrolloitua ja valvottua, valvontakameroita on ihan kaikkialla. Esim. meidän koulun pihapiiriä valvoo joka kulmalla olevien valvontakameroiden lisäks tällainen robotti :D



Shanghai on mahtava kaupunki, on ollut huippureissu ja suosittelen kaikille vaihtoon lähtöä – lähelle tai kauas!

Koulujuttuja 2/2 (Kiina)


Vaihdon tokalla viikolla meillä alkoi kurssit, mitkä valittiin ennen vaihtoon lähtöä. Kurssit on järjestetty vaihtareille ja meidän suomiporukan lisäks siellä on ranskalaisia vaihtareita. Tunnit, joita käydään on siis Tradional Chinese Medicine,  Tai Ji, Herbs ja Spoken Chinese. Kaikista on ollut jo useampia tunteja.

TCM tunnit ovat olleet eniten luentotyyppisiä; ollaan käyty läpi mm. perinteisen kiinalaisen lääketieteen teoreettista perustaa ja erilaisia hoitomuotoja. Käytännössä päästään kokeilemaan ainakin kuppausta ja akupunktiota.
 














Tai Ji tunneilla ollaan opeteltu myös kungfuta, mistä ainakin itse tykkäsin enemmän! Treeniä vaatii kyl nää liikkeet, eikä parempi rytmitajukaan olisi haitaksi….












Herbs -tunneilla meillä on mahtava opettaja! Hän on vieraillut Suomessa monta kertaa ja osaa useiden kasvien nimiä suomeksi. Saatiin opettajalta Chinese Traditional Diet Therapy and Healthcare Medicine -kirjat, joissa kuvia eri kasveista ja rohdoista, käyttötarkoituksia, annostuksia yms. Saatiinpa myös testiin muutamia kasveja. 



Spoken Chinese tunneilla on aina ollut opettajan lisäksi mukana pari paikallista opiskelijaa. Yhdellä tunnilla meitä oli opettamassa thaimaalaisia, n. 7 -vuotiaita lapsia, jotka on täällä myös opiskelemassa kiinan kieltä. Se tunti oli kyllä ihan huippu, lapset oli niin suloisia ja kannustavia, kun yritettiin vääntää lauseita kiinaksi. Ollaan käyty tunneilla läpi ihan perussanastoa ym. yksinkertaisia juttuja. 

Näiden meidän vaihtareille suunnattujen kurssien lisäks oon vielä käynyt muutamilla tunneilla paikallisten opiskelijoiden kanssa. Kävin myös yhden röntgenhoitajaopiskelijaryhmän mukana tutustumassa erääseen Shanghain syöpäsairaalaan ja siellä sädehoito-osastolle. Tutustumiskäynti oli tosi kiva; siellä yksi sädehoito-osaston hoitajista kierrätti meitä ympäri sairaalaa eri hoitolaitteilla ja huoneissa. Käytiin katsomassa myös muottihuonetta ja siellä päästiin seuraamaan kun potilaille tehtiin pään/kaulan alueen maskeja. Maski lämmitettiin täällä kuumalla vedellä muotoiltavaksi.

Sairaalalla mulla oli onneksi mukana mun oma opettaja, joka tulkkas mulle englanniksi suurimman osan siitä, mitä röntgenhoitajat meille siellä puhuivat.


Harkkakuulumisia / CT (Kiina)


Oon ollut pari viikkoa CT1 -huoneessa, jossa on yhden hoitajan mukaan ”Shanghain kiireisin CT-laite”. Yhdelle potilaalle on 2min aikaa. Potilasmäärään olen ehtinyt tottua jo hyvin ja jo ensimmäisestä päivästä lähtien pysyin hyvin tahdissa mukana. Säteilysuojelulliset asiat ja yksityisyys täällä toki potilasmäärän vuoksi kärsii samalla tavoin kuin diagnostiikankin puolella. Asiasta juttelinkin yhden hoitajan kanssa – samankaltaiset tiedot heillä säteilysuojelusta on kuin meillä Suomessa, käytännössä niitä on vaan mahdotonta toteuttaa huolellisesti. Paljon on myös eri hoitajien välillä eroja toiminnassa säteilysuojeluun liittyen.
Olen pystynyt hyvin toimimaan toisen röntgenhoitajan parina. Laitteet oli onneksi ennalta tuttuja Suomessa käydyn ct-harkan myötä. Ainoastaan lähetteitä en osaa itse lukea, mutta olen hyvin oppinut bongaamaan seuraavan potilaan nimen hoitajien puheesta ja näin valitsemaan oikean potilaan tiedot.

Huoneessa työskentelee kaksi röntgenhoitajaa, joista toinen on asettelemassa potilasta ja toinen kuvaa. Monena päivänä toinen työntekijöistä on ollut pois, joten toimin itsekseni siinä kuvaajan paikalla ja hyvin on mennyt! Potilaita ehtii mun työpäivän aikana tulla yli 100, joten toistoa todellakin on tullut. Kommunikointi työparien kanssa toimii jälleen kerran suurimmaksi osaksi vaan translaterin avulla, mutta hyvin ymmärretään toisiamme! Pari ulkomaalaistakin potilasta on käynyt, joiden ohjeistaminen on annettu sitten mun vastuulle.

Laite on sairaalan ”outpatients” -puolella, mutta kuvattavana käy päivittäin myös potilaita ensiavun puolelta. Potilaat ovat siis kaiken ikäisiä ja kuntoisia. Esimerkiksi työtapaturma ja liikenneonnettomuuspotilaita kuvataan melko paljon.

Yleisimpiä tutkimuksia tällä laitteella ovat olleet mm. keuhkojen, vatsan ja pään alueen tutkimukset. Myös polvia, nilkkoja, käsiä jne. kuvataan useita päivittäin. Laitteella tehdään vain natiivitutkimuksia. Huoneessa on vanha varjoaineruisku, jota on käytetty edellisen kerran noin vuosi sitten. Sairaalan muilla ct-laitteilla tehdään varjoainetutkimuksia. *Edit. Nyt varjoaineruisku onkin ollut käytössä muutamina päivinä… :D








Viime viikolla siirryin magneettitutkimusten puolelle, mistä voin kirjoitella myöhemmin lisää.

sunnuntai 7. huhtikuuta 2019

Viimeiset kuulumiset Norjasta

Vaihdon viimeiset viikot kuluivat todella nopeasti, koska oli paljon tekemistä. Viimeisen harjoitteluviikon aikana oli myös norjan puhekoe, jossa kolmen hengen ryhmissä kerrottiin itsestämme, kysyttiin ja vastattiin kysymyksiin arvotusta aihepiiristä (meille osui kellonaika ja päivämäärä). Koe kesti 15 minuuttia ja lopuksi saimme arvioinnin: hyväksytty tuli😊 Myös harjoittelun loppuarviointi tuli ja meni. Päällimmäiseksi jäi ehkä mieleen se, että Unilabsilla röntgenhoitajat luottavat todella paljon opiskelijan tekemiseen ja ainakin minulla se lisäsi itsevarmuutta.  

Kaikille koulun vaihtareille järjestettiin mökkiviikonloppu noin tunnin matkan päähän Bergenistä. Viikonloppuun osallistui 43 kansainvälistä ja paikallista opiskelijaa. Mökillä valmistettiin pienemmissä porukoissa ruuat, pelattiin lipun ryöstöä lumessa, osa lasketteli, osa lähti retkelle vesiputoukselle, illalla pelattiin korttia ja vastailtiin tietovisan kysymyksiin 
Mökkireissun retki vesiputoukselle

Koulua oli oikeastaan enää yksi viikko harjoittelun jälkeen, koska viimeisellä viikolla oli vain yksi päivä esitelmiä. Luennoilla puhuttiin harjoittelun eettisistä, laillisista ja ammatillisista haasteista, tehtiin ryhmissä yhteistyö harjoituksia ja katsottiin ECR luentoja mm. potilaan suostumuksesta. Lopuksi saimme antaa suullista palautetta kurssista ja koko vaihdosta

Viimeisenä viikonloppuna lähdettiin 3 hengen porukalla junalla Osloon. Matka kesti noin 6 ja puoli tuntia suuntaansa ja maisemat olivat tunneleiden välissä pääosin hienot. Oslossa katsottiin nähtävyydet läpi ja nautittiin ihanasta auringon paisteesta (Bergenissä satoi samaan aikaan 😊). 
Oslon Ekeberg parken -patsaspuistossa "Dilemma"

Viimeisen viikon keskiviikkona puolet röntgenhoitajaopiskelijoista (mukaan lukien minä) pitivät esitelmät Quality improvement projektistaan ja toinen puolikas seuraavana päivänä. Päivän päätteeksi saimme arvosanat projektista (A-F) ja koulu olikin sitten siinä.  

Viimeisen viikon sää oli niin hieno: aurinko paistoi ja oli todella lämmintä (17-astetta!). Torstaina lähdettiin vielä viimeiselle patikkaretkelle. Kohteeksi valikoitui Rundemanen vuori. Loppuviikosta porukka alkoi vähitellen hajota, koska vaihtarit palasivat kotimaihinsa. Minä lähdin lauantaina ja olihan se paluu mukava: aurinkoinen ja lämmin sää täälläkin.

Tämä kuva kuitenkin Lyderhorn-vuorelta

Bergen yöllä

Ulriken-vuori lähtöpäivän aamuna

torstai 4. huhtikuuta 2019

Bergen, Norja (13/13)


Oslossa paistoi aurinko täydeltä laidalta ja viikonloppu kului kaupunkia tutkiessa. Oslo oli Bergeniin nähden todella erilainen kohde, mutta silti erittäin huippu valinta kaupunkilomaksi. Kahdessa päivässä ehti nähdä paljon ja kierrettyä kaikki suurimmat turistinähtävyydet pienen ekstran lisäksi. Junamatka kesti 7,5 tuntia suuntaansa ja se oli yhtä tuskaa. Nähtävää omaan makuun oli Bergenistä lähtiessä parille tunnille, jonka jälkeen maisema alkoi toistaa itseään ja muistuttaa reilusti kotimaan matkailua. Jos voisin valita uudelleen, olisin lentänyt takaisin.

Kuluneella viikolla oli suullinen tentti Patient Care –kurssin osalta. Harjoittelu ja norjan kielikurssi ovat jo molemmat merkitty hyväksytyiksi. Viimeinen tentti oli 20 minuutin suullinen presentaatio, jossa esiteltiin oma Quality Improvement Project. Tein oman QIPin Turussa opiskelevan Lauran kanssa ja meidän aihe käsitteli röntgenhoitajan ja potilaan välistä kommunikaatio, jos yhteistä puhuttua kieltä ei ole. Projekti tehtiin valitsemalla jokin Quality Toolseista, joita kävimme läpi tammikuun alussa luennoilla. Teorialle haettiin pohja kirjallisuuslähteistä ja jonkinlainen kehitysehdotus oli työn lopussa. Aiheesta palautettiin myös 500 sanainen abstrakti. Esitys meni mainiosti ja kerralla läpi. Ryhmä oli jaettu puoliksi ja meillä oli 12 esitystä päivälle, oli kiva nähdä ja kuulla mitä muut olivat tehneet.

Omalta osalta tämä on viimeinen hoidettava asia ennen kotiinpaluuta. Laukut on pakattu ja lento lähtee huomenna. Tänään käydään vielä porukalla syömässä ja kilistämässä menneiden kuukausien kunniaksi. Koti, täältä tullaan!

- Heidi