maanantai 18. toukokuuta 2015

Harjoittelu Farossa

Harjoittelu Faron sairaalassa on ohitse ja meillä on vihdoin alkanut loma! Harjoittelu sujui tosi hyvin. Me teimme kolmivuorotyötä ja seurasimme meidän ohjaajien työvuoroja. Työvuorot saattoivat olla 6-, 12- tai 18-tuntisia. Emme useinkaan tienneet ennen työvuoron alkua, millä modaliteetilla tulemme olemaan. Lisäksi saatoimme olla yhden työvuoron aikana useammassakin paikassa. Olimme miettineet mahdollisia tavoitteita jo ennen harjoittelun alkua, mutta meidän ei kuitenkaan loppujen lopuksi tarvinnut tehdä niitä ollenkaan, koska harjoittelupaikka ei niitä halunnut.

Tässä on kuitenkin alustavia tavoitteita, joita suunnittelimme ennen harjoittelua:

I am able to cooperate with the staff and work as a team member.
I will follow the working hours.
I will be active and try to learn and practice as much as possible.
I will follow the instructions received from the professionals.
I will ask if I don’t understand something.

I will respect patients.
I will follow hygienic rules and work aseptically.
I will take care of the radiation safety.

I will learn some Portuguese words and phrases (for example breathing instructions) so that I can communicate with the patients.
I will learn how the radiographer technicians work in Portugal. I will get to know for example their ordinary duties and working schedules.

I will learn the place’s examination processes and follow the place’s protocols.
I will guide the patients if I can, especially patients who speak English.
I can do plain x-ray examinations.
I will get to know the mammography device and examination process and perhaps practice to do the exams by myself.
I can position patients to the ordinary CT exams and use power injector.

I can take care of the MRI safety. I know the risks and I am able to avoid them. I observe that patients don't have forbidden metals with them. I can position patients to the MRI exams. I can do some exams also at console. I know different coils and I am able to use them.

Faron sairaalassa on kolme natiiviröntgenkuvaushuonetta, joista yksi sijaitsee uudessa erillisessä rakennuksessa. Kaikki laitteet ovat samanlaisia, ja käytössä on kasetit. Lisäksi radiologian osastolla on hampaiston panoraamatutkimuslaite sekä kefalometrialaite, osastokuvauslaite "kirahvi", mammografialaitteisto, 1,5 telsan magneetti, 16-leikkeinen tietokonetomografialaite sekä läpivalaisulaite. Leikkaussalista löytyy kaksi C-kaarta. Pääsimme Faron sairaalassa harjoittelemaan natiiviröntgentutkimuksia, tietokonetomografiatutkimuksia, osastokuvauksia ja hieman läpivalaisu- sekä magneettitutkimuksia. Mammografioita emme päässeet harjoittelemaan, koska miespuoliset ohjaajamme eivät niitä tee. Myös magneettitutkimukset jäivät erittäin vähäiselle, koska ohjaajamme eivät työskentele magneetilla.

Natiiviröntgentutkimushuone 1
Natiiviröntgentutkimushuone 1
OPTG ja kefalometria
Natiiviröntgentutkimushuone 2
Natiiviröntgentutkimushuone 2
Erillisen rakennuksen natiiviröntgentutkimushuone
Faron sairaalassa potilasmateriaali oli erittäin monipuolista. Harjoittelun aikana pääsimme näkemään todella paljon, sellaisiakin asioita joita Suomessa ei yhden harjoittelun aikana pääsisi näkemään. Meidät otettiin mukaan esimerkiksi seuraamaan, kuinka vakavasti loukkaantunut potilas valmisteltiin ja kuljetettiin helikopteriin, joka vei hänet Lissaboniin leikkaukseen. Lisäksi pääsimme kuvaamaan erilaisia onnettomuuspotilaita sekä näkemään leikkauksia. Kävimme kuvaamassa myös ruumishuoneella sekä keskolassa. Lisäksi molemmat näimme ensimmäistä kertaa lapsen CT-kuvauksen. On ollut avartavaa päästä työskentelemään vanhemmilla laitteistoilla kuin Suomessa, koska olemme joutuneet miettimään ja harjoittelemaan tutkimusten suorittamista tarkemmin. Lisäksi meille on annettu todella paljon itsenäisyyttä ja vastuuta, mikä on ollut erittäin opettavaista.

Tietokonetomografiatutkimuslaite
Anni ja varjoaineruisku

Läpivalaisuhuone
Läpivalaisulaitteen konsoli
Mammografialaite ja Kirahvi

Opimme mielestämme erityisesti tietokonetomografiatutkimuksissa paljon uutta. Opimme tekemään esimerkiksi kuvien koronaali-, sagittaali- ja aksiaalisuunnan rekonstruointeja ja 3D-kuvia. Lisäksi meille opetettiin kuvien tulkintaa. Portugalissa röntgenhoitajien koulutukseen nimittäin kuuluu opiskella paljon enemmän patologiaa kuin Suomessa. Pääsimme harjoittelemaan myös kanylointia ja käyttämään varjoaineruiskua sekä laitteiston konsolia. Portugalissa röntgenhoitajien kanssa työskentelee avustaja, joka auttaa potilaan asettelussa. Sen vuoksi pääsimmekin keskittymään enemmän tutkimusten tekniseen suorittamiseen.

Lisäksi työskentelimme paljon natiiviröntgentutkimuksissa. Keuhkokuvaus ja natiivivatsa ovat yleisimpiä natiiviröntgentutkimuksia. Täällä kuvataan jotkut asiat hieman eri tavalla kuin Suomessa. Esimerkiksi kuvausprojektiot ja kuvaustekniikka saattavat vaihdella. Suodatusta ei käytetä kuin joskus lapsilla. Olemme saaneet myös natiiviröntgentutkimuksissa tehdä todella paljon itsenäisesti. Kerran meidät jopa jätettiin yksin yöllä kuvailemaan, kun meidän ohjaaja oli nukkumassa... Mutta kaikki sujui oikein hienosti ja saatiin hyviä kuvia!


Perna tarkoittaa suomeksi säärtä :D
Opimme harjoittelun aikana tietysti myös portugalin kieltä. Osaamme sanoa hengitysohjeet, kysyä potilaan nimen ja antaa joitakin ohjeita tutkimuksen aikana. Sairaalassa käy paljon ulkomaalaisia potilaita, jotka puhuvat englantia. Vaikka turisteja onkin paljon, Farossa vastaan ei kuitenkaan tullut yhtäkään suomalaista potilasta.


Sairaalassa hygieenisyys ja steriiliys ei ole ihan niin tarkkaa kuin Suomessa, mikä ihmetytti aluksi. Lisäksi on outoa, että potilaiden lähetteissä ei välttämättä ole minkäänlaista tietoa potilaasta. Lähetteet ovat sekä sähköisiä että paperimuotoisia. Harjoittelumme aikana läpivalaisulaite sekä yksi röntgenlaitteistosta hajosivat. Lisäksi tietokonetomografiatutkimuslaite sammui kerran kesken varjoaineruiskutuksen, kun sähköt katkesivat. Suomessa emme voi kuvitella tuollaisen tapahtuvan kovin helposti.

Kristalla oli kylmä leikkaussalissa ja Anni laitettiin harjoittelemaan katetrin kanylointia :D

Krista leikkaussalissa
Sairaala tarjoaa työntekijöille aina yöpalaa. Oikealla meidän vappuyön tunnelmia!

Sairaalassa työilmapiiri oli rento ja työntekijät tuntuivat olevan hyviä ystäviä keskenään. Siitä meidän pitäisi kyllä Suomessa ottaa oppia, koska työnteko on silloin paljon mukavampaa. Kaikki olivat todella mukavia ja hauskoja, ja tutustuimme työntekijöihin myös muilta osastoilta. Myös meidän harjoittelun ohjaajat Kevin ja Rui olivat ihan parhaita! Harjoittelu oli kaiken kaikkiaan ihan huippu kokemus ja voidaan kyllä suositella jokaiselle vaihtoa Farossa.

Mitä täällä tapahtuu?! :D



Kiitos Rui ja Kevin! Muito obrigada! We will miss you :)
Anna-Sofia & Krista

 *Radiologian osastolta on saatu lupa kuvien käyttöön

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti