keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Harjoittelu Portimaossa takana

Neljä viikkoa on kulunut siitä, kun saavuimme Portimaoon ja aloitimme harjoittelumme. Miten aika kuluukin niin nopeasti! Ensimmäisen harjoittelujakson jälkeiset fiilikset ovat kyllä todella hyvät. Olimme radiologian osaston ensimmäiset vaihto-opiskelijat, mutta kaikki sujui oikein hyvin. Useimmat työntekijät puhuivat hyvää englantia, ja he antoivat meidät osallistua tutkimuksiin lähes samalla tavalla kuin paikallistenkin opiskelijoiden. Tutkimusten suorittamista rajoitti eniten se, että erityisesti vanhemmat potilaat eivät puhuneet lainkaan englantia, joten heitä oli vaikeaa ohjata. Ollaan kuitenkin opittu jo portugalia, ja osataan sanoa potilaalle esimerkiksi hengitysohjeet ja kysyä mahdollista raskautta. Lisäksi osataan ihmisen perusanatomiaa niin, että tiedetään useimmiten mitä tutkimusta milloinkin pyydetään. Toivottavasti ehditään kuitenkin oppia vielä paljon lisää.

Portimaon sairaalan röntgenosastolla on siis kaksi natiiviröntgentutkimushuonetta, joista toisessa tehdään päivystystutkimuksia. Lisäksi siellä on kaksi tietokonetomografiatutkimuslaitetta, joista toinen on kaksileikkeinen ja toinen kuusitoistaleikkeinen. Kaksileikkeistä TT-laitetta käytetään vain tarvittaessa, koska kuvien rekonstruointi on hidasta. Lisäksi osasolta löytyy 1,5 teslan magneetti sekä mammografia. Röntgenhoitajat käyvät tekemässä kuvauksia osastolla ja erilaisissa leikkauksissa ja toimenpiteissä, joihin mekin tosiaan päästiin mukaan.

Natiiviröntgenkuvaushuone
Päivystyshuone




Pääsimme harjoittelumme aikana kaikille eri kuvausmodaliteeteille. Opittiin erilaisia tapoja tehdä tutkimuksia, erityisesti natiiviröntgentutkimuksissa! Oli mielenkiintoista kuulla heidän perustelujaan erilaisille työtavoille, ja miettiä Suomessa opittujen tapojen ja Portugalin sairaalan eroavaisuuksia. Esimerkiksi kippausta käytetään monissa eri tutkimuksissa, kuten polven sivukuvassa sekä jalkaterän ja kaularangan AP-kuvassa. Uskon, että osataan tulevaisuudessa soveltaakin enemmän, kun ollaan päästy kokeilemaan erilaisia juttuja. Kuvauslaitteet eivät myöskään ole niin automaattisia, kuin monissa paikoissa Suomessa.

Tietokonetomografiatutkimushuoneen konsoli
16-leikkeinen tietokonetomografia
Yleisin natiiviröntgentutkimus on Suomen tapaan thorax-tutkimus. Lisäksi sairaalassa otetaan todella paljon natiivivatsoja ja lantioita. Sairaalassa kuvataan yllättävän paljon kalloja ja kylkiluita, kun taas Suomessa niitä ei kuvata lähes ollenkaan. Potilaat ovat yleisesti ottaen ehkä hieman nuorempia kuin Suomessa. Kuvattiinkin todella paljon myös lapsia. Huomattiin, että Portugalissa opiskelijoiden annetaan tehdä paljon enemmän kuin Suomessa ja meille annettiin enemmän vastuuta. Se on kuitenkin todella hyvä, koska ainoastaan tekemällä oppii! Esimerkiksi magneetilla ja TT:llä päästiin melkein heti myös konsolille. Usein sai tehdä koko tutkimuksen itsenäisesti potilaan asettelusta kuvien rekonstruointiin. Täällä korostetaan myös enemmän patologian hallintaa. Meiltä tentattiinkin usein, että mikäs tätä potilasta vaivaa kun kuvassa näkyy sitä ja tätä :D

Mammografiatutkimushuone
Mammografialaite
Stereotaksialaite
Kaiken kaikkiaan harjoittelu sujui hyvin, ja saatiin sairaalasta paljon uusia ystäviä. Seuraavaksi edessä on kuitenkin muutto Faroon, jossa suoritamme seuraavan harjoittelumme. Kuultiin, että työtavat on Faron sairaalassa melko erilaiset, joten nähtäväksi jää, kuinka nopeasti pääsemme siellä mukaan toimintaan.



-A & K


*Radiologian osastolta on saatu lupa kuvien käyttöön

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti