tiistai 15. joulukuuta 2015

Moniammatilliset päivät röntgenissä




Tampereen ammattikorkeakoulussa järjestettiin vuoden 2015 aikana kolme terveysalan moniammatillista toimintapäivää, jossa röntgenhoitajaopiskelijat olivat mukana. Jokainen toimintapäivä toteutettiin kaksi kertaa peräkkäisinä päivinä saman sisältöisenä, jotta mahdollisimman moni opiskelija pääsi osallistumaan. Keväällä ja marraskuussa päivien potilaat röntgenin näkökulmasta olivat vuodeosastopotilaita, elokuussa potilaita oli vain yksi, pudonnut tapaturmapotilas.  Marraskuussa mukana oli myös Tampereen yliopiston lääketieteen opiskelijoita. Kaikkien kolmen päivän yhtenä yhdistävänä teemana oli moniammatillinen vuorovaikutus. Moniammatilliset päivät mahdollistivat tutustumisen muiden ammattiryhmien toimintaan. Röntgenissä kävikin bioanalyytikko-, fysioterapia- ja sairaanhoitajaopiskelijoita tutustumassa röntgenin toimintaan ja saamassa näkökulmaa säteilyturvallisuuteen.
Moniammatillisilla harjoittelupäivillä on tulevaisuudessa entistä suurempi merkitys röntgenhoitajaopiskelijoiden oppimisen kannalta. Valtakunnallisesti terveydenhuollossa on suuntana pienten kuvantamisyksikköjen sulautuminen isompiin yksiköihin. Tämä johtaa siihen, että kaikille röntgenhoitajaopiskelijoille ei riitä pienempiä harjoittelupaikkoja. Perinteisesti Tampereen ammattikorkeakoulussa opetussuunnitelma on rakennettu niin, että opintojen alussa ammattitaitoa edistävät harjoittelut toteutuvat pienissä kuvantamisyksiköissä, lähinnä perusterveydenhuollossa. Opintojen edistyessä röntgenhoitajaopiskelijat harjoittelevat isommissa kuvantamisyksiköissä, erikoissairaanhoidosta tai yksityisellä sektorilla eri modaliteeteilla. Opintojen alkuvaiheessa röntgentutkimusten suorittaminen on hitaampaa ja vain harjoittelulla saadaan toimintaa sujuvammaksi. Moniammatillisissa päivissä röntgenhoitajaopiskelijat saavat harjoitusta ja kokemusta röntgentutkimusten suorittamiseen ja toisaalta myös vakavasti sairaiden tai loukkaantuneiden potilaiden kuvantamiseen, turvallisesti. Moniammatillisten päivien yhtenä hyvänä puolena onkin se, että opiskelijan on turvallista epäonnistua, oikeissa potilastilanteissa riskien vuoksi harjoittelu ei aina ole mahdollista.
Moniammatillisissa päivissä kaksi röntgenhoitajaopiskelijaa työskentelivät röntgenluokassa tehden lähetteen mukaisia röntgentutkimuksia, luonnollisesti ilman exponointia. Toisin sanoen röntgenhoitajaopiskelijat ohjasivat potilasta ja hänen saattajaansa, asettelivat potilaan mutta eivät exponoineet. Röntgenhoitajaopiskelijat pääsivät turvallisessa ympäristössä harjoittelemaan työpäivän suunnittelua ja tekemään itsenäisesti valintoja, joita ammattitaitoa edistävässä harjoittelussa voisi pohtia yhdessä ohjaavan röntgenhoitajan kanssa.
Moniammatilliset päivät on toteutettu simulaatiopedagogiikan periaatteita noudattaen. Kaupin kampukselle onkin valmistumassa Tampereen ammattikorkeakoulun, Tampereen yliopiston ja PSHP:n yhteistyössä uusi kliinisten oppimisympäristö, jossa tavoitteena on luoda uusia toimintamalleja mm. yhteisopetuksen ja yhteisharjoitusten keinoin. Röntgenhoitajakoulutus on mukana suunnittelemassa uusia tiloja, joten simulaatiopedagogiikka tulee entistä vahvemmin mukaan röntgenhoitajakoulutukseen, opetussuunnitelmatasollakin.

Hyvää Joulua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti