sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Aurinkoa ja röntgenkuvia



Kolmas työharjoitteluviikko täällä saatu onnistuneesti päätökseen. Minä olin ensiavun röntgenissä, Harri taas natiivikuvaushuoneessa. Täällä ensiavussa on vain yksi natiivikuvaushuone, jossa vuorossaan työskentelee neljä röntgenhoitajaa. Vaikka työskentelytavat ovatkin pääsääntöisesti samanlaisia kuin Suomessa, on kuitenkin myös asioita joissa toimitaan erilailla. Täällä 13-50-vuotiaat naiset joutuvat ennen kuvausta allekirjoittamaan lomakkeen, jossa varmistetaan ettei potilas ole raskaana. Myös alaikäisen huoltaja allekirjoittaa lomakkeen, jolla hyväksyy röntgentutkimuksen.

Thoraxia kuvattaessa otetaan ainoastaan PA-projektio. LAT-projektio otetaan vain lääkärin tätä erikseen pyytäessä (jota en huomannut tapahtuvan kertaakaan). Näin kuulemma toimitaan, koska potilas menee suoraan CT-kuvaukseen, jos thorax-kuvassa lääkäri huomaa jotakin poikkeavaa. Thoraxia kuvataan tietysti muutenkin paljon. Jos potilaalla huomataan murtuma, kuvataan thorax lähes varmasti. 

Itselle hieman hankaluuksia on tuottanut se, että potilaat kuvataan lähes aina joko omat vaatteet tai vähintään sairaalan avopaita päällä. Tähän tietysti vaikuttavat erityisesti kulttuurilliset tekijät, ettei potilaita riisuteta niin kuin Suomessa. Pukeissa olevan potilaan anatomian havainnointi ja kuvan rajaus vain onkin hivenen haastavampaa. Muutaman kerran myös huomasin, että kuva täytyi uusia potilaan päälle unohtuneiden rintaliivien tai paidan taskuun jääneiden tavaroiden vuoksi.  

Viime viikolla mammografiassa ollessani hoitaja kertoi, että täällä on kolme vuotta sitten aloitettu seulontaohjelma. 50-60-vuotiaat naiset kutsutaan seulontaan kolmen vuoden välein. Seulonnat tapahtuvat erillisellä rintaklinikalla Valletassa. 

Kulttuurieroja täällä huomaa ihmisten kesken. Siinä missä suomalainen on hiljaisempi ja pidättyväisempi, on maltalainen äänekäs, mutta kuitenkin ystävällinen. Kun kertoo olevansa Suomesta, yleisimmät kommentit koskevat kylmyyttä, revontulia tai Lordia :)

Nyt on pääsiäisviikonloppu ja pääsiäinen on maltalaisille tärkeä juhla, katolilaisia kun ovat. Perjantaina ympäri saarta, eri kaupungeissa, järjestettiin kulkueita pääsiäisen kunniaksi. Me kävimme Mostassa seuraamassa yhtä kulkuetta. 




Kirkkoja täällä onkin tosi paljon. Yhteensä 365 kappaletta.

Nyt pääsiäisviikonloppuna oli myös hyvin aikaa reissailla ympäri saarta, koska perjantai oli vapaapäivä. Maanantai täällä on taas jo ihan normaali arkipäivä. Perjantaina käväistiin saaren pohjoisosassa Cirkewwassa. Sieltä lähtevät lautat Maltan toiseksi suurimmalle saarelle Gozolle. 







Samalla pysähdyttiin Bugibbassa syömässä. Taisin maistaa elämäni ensimmäisen kerran miekkakalaa. Samalla syötin omat varpaani pikkukaloille :)




Lauantaina suunnattiin saaren länsipuolelle ihastelemaan Dinglin kalliojyrkänteitä. Nämä kalliot ovat Maltan korkein kohta; 250 metriä merenpinnan yläpuolella. 




Pyörähdettiin myös Mdinassa, hiljaisessa kaupungissa, joka on Maltan entinen pääkaupunki. Tämä keskiaikainen muurein ympäröity kaupunki on kapeine kujineen todella hieno, mutta nykyään melko lailla turistipaikka. 




 Mdinasta löytyi myös luonnontieteellinen museo.




  

Mdinan lähellä sijaitsee katakombeja, jotka täytyi tietenkin käydä myös katsomassa.


 

Italialainen Team Bizzarro järjesti täällä Manoel Islandilla motor stunt shown, jonka kävin ihmettelemässä. Pääsin tuonne auton kyytiin, kun pojat temppuili :)




Ja mikä parasta, asunto löytyi vihdoin! Uuteen kotiin tosin päästään muuttamaan vasta toukokuun alussa, mutta ehkä tätä hostellielämää vielä siihen saakka jaksaa. 




Bussissa matkalla jonnekkin.

1 kommentti:

  1. Hei, haluaisin tiedustella miten kyseisellä alalla/ röntgenhoitaja koulussa pärjää mikäli omaa kehnon matikkapään? Eli onko edellytyksiä menestyä noissa matikan, lääkelaskujen ja fysiikan parissa, jos lukion lyhytmatikka oli tuollaista 5-6 tasoa? Riittääkö suuri opiskelumotivaatio kurssien läpäisemiseksi, vai ovatko asiat oikeasti niin haastavia että opinnot saattavat tyssätä noihin?

    Luonteeni ja sosiaalisuuteni puolesta ala olisi todellakin minua varten, tulen toimeen monenlaisten ihmisten kanssa ja viihdyn ihmisten parissa, potilaiden kanssa tulisin siis myöskin juttuun hyvin vaikka olisikin känkkäränkkä pappa tai mummo siellä kiukuttelemassa kuvauksiin tullessaan.

    Murheenkryyninä on ainoastaan ja epävarmuustekijänä kun hain nyt keväällä ouluun röntgenhoitajakoulutukseen nuo matemaattiset asiat. Periaatteessahan kaikki ammattimatikat ovat "helppoja" samojen kaavojen toistamista toistamisen perään (ainakin näin olen käsittänyt kaverini puheista joka opiskelee jotakin teknillistä alaa, jossa saadaan/ opetellaan vaan joku tietty kaava aina jota sitten jankataan laskuissa) en tiedä onko näin sitten tuolla röntgenhoitaja alalla esimerkiksi lääkelaskuissa. Vai joutuuko matematiikoissa soveltamaan ja muistamaan todella suuria asiakokonaisuuksia noiden muutamien kaavojen pyörittelyn sijaan?

    Voisitko laittaa tänne muutamia esimerkkilaskuja kaavoineen, laskutoimituksineen ja vastauksineen. Ja mieluusti jos viitsisit laittaa noista kaikista osioista, siis lääkelaskuista, "normi" matikasta ja fysiikasta. Olisi näet ihan kiva hieman nähdä millaisia mörköjä ne tulevat olemaan, ettei tulisi lähdettyä aivan "soitelle sotaan".

    Muutoin koulumenestykseni on ollut aina varsin hyvää (noin 8 pintaan) ja lukio + yopaperini ovat juurikin hyvät, pl. matematiikan kohdalla. Etenkin lukuaineissa olen ollut aina erinomainen ja muistan joskus itsenikin ja muiden mielestä aivan älyttömiäkin yksityiskohtia jostakin lukemastani (kait jonkin sortin valokuvamuistia tms). Mutta typeräähän se olisi jättää menemättä pääsykokeisiin pelkästään matematiikan pelon takia, jos muuten opiskelu ei ole koskaan tuottanut ongelmia ja motivaatiota olisi kyseistä alaa kohtaa.

    Kiitos jo etukäteen jos raaskit vastailla.

    VastaaPoista