tiistai 15. huhtikuuta 2014

Aurinkoisia terveisiä Portugalista!

Aurinkoisia terveisiä Portugalista!


Olen Heidi, kolmannen vuoden röntgenhoitajaopiskelija ja olen viettämässä kolmen kuukauden vaihtoa Portugalin Farossa. Kaupunki on heidän mukaansa todella pieni, mutta minulle se on oikeastaan ihan normaali kokoinen, ei mitenkään erityisen pieni. Wikipedian mukaan täällä on noin 64 500 asukasta. 

Asun yksityiseltä vuokratussa huoneistossa kolmen muun vaihtarin kanssa. Yksi tyttö ja yksi poika Latviasta sekä yksi tyttö Kroatiasta. Asunnossa meillä on yhteinen keittiö kylpyhuone sekä toinen erillinen vessa ja jokaisella on omat huoneet. Asunnon sijainti on kyllä hyvä, sairaalalle on vain reilun viiden minuutin kävelymatka, tai minulle useimmiten juoksumatka. Jostain kumman syystää aamuisin tulee välillä hieman kiire.



Kuvissa keittiömme sekä huoneeni. Molemmat juuri siivottuna. Ei ne oikeasti ole noin siistejä. Maisemana minulla on yleensä ikkunasta lähinnä pyykkejä. Ikkunani on meidän asunnon parvekkeelle, jonka lasit pidämme yleensä kiinni, koska asumme maan tasossa. 

Asunnoissa ei täällä ole käsittääkseni yleensä lämmitystä, joten tuo kaakelilattia ei ole ollut kovin lämmin. Onneksi tuli villasukat mukaan ja kävin myös ostamassa aamutossut. Ensimmäiset viikot nukuin huppari päällä, koska asunto oli todella kylmä ja erillinen lämmitin oli kovassa käytössä. Mutta nyt kun ilmatkin ovat hieman lämmenneet, ei sisälläkään ole enää ihan niin jäätävää. Mutta luulen, että toukokuussa voi olla hyvä, että sisällä on viileää, kun oikeasti ilmat lämpenee ja tulee todella kuumat ilmat. 

Harjoittelussa on todella mukavaa, ihmiset ovat todella mukavia ja auttavat mielellään. Ihan kaikki eivät puhu englantia, mutta on hienoa että he välillä yrittävät sanoa jotain. Minun kanssa samaan aikaan on ollut harjoittelussa paikallisia röntgenhoitajaopiskelijoita. On ollut todella mukava tutustua heihin ja kuulla millaista koulutus on täällä. Koulutus poikkeaa hieman meidän suomalaisesta koulutuksesta. Kun he valmistuvat heistä tulee radiologisia teknikkoja (vapaasti kännettynä ehkä jotakin tuollaista). Heidän koulunsa kestää neljä vuotta. Kolme vuotta heillä on perusopintoja ja sen jälkeen he valitsevat yhden linjan mihin erikoistua eli joko diagnostiikan, sädehoidon tai isotoopit. Mutta valtio yrittää nyt saada muutoksen heidän koulutukseen niin, että kaikki opiskelevat kaikkea, kuten me Suomessa. He eivät ole kovin innostuneita asiasta, koska sitten ilmeisesti kaikkien jo valmistuneidenkin pitää palata koulun penkille. Ja heidän mielestä kaikkia asioita ei voi oppia neljässä vuodessa erikoistumatta tiettyyn osa-alueeseen, joten he pelkäävät ettei kukaan halua silloin palkata heitä. 

Sairaala on keskussairaala ja siellä on kaksi natiivikuvaushuonetta, mammografia, 16 leikkeen TT ja 1,5 teslan magneetti. Sekä näiden lisäksi käymme leikkaussalissa kuvaamassa. Mammografioissa ja magneetissa en ole vielä ollut, mutta muuten olen päässyt todella paljon tekemään ja näkemään. Leikkaussaleissa on usein paljon odottelua, mutta on todella mielenkiintoista päästä seuraamaan leikkauksia. Tänään näin ensimmäistä kertaa tietokonetomografiassa biopsioita. Ja huomenna pääsen seuraamaan mammografioiden seulontoja. 

Työvuoroja on kaikkia kolmea, aamu-, ilta- ja yövuoroja, niin arkena kuin viikonloppuisinkin. Mutta, koska kaikki ovat täällä todella mukavia on asiat puhuttavissa, jos työvuoro sattuu jollekin päivälle, jolloin haluaisi matkustella ystävien kanssa. 

Täällä järjestetään paljon ohjelmaa ja välillä myös retkiäkin meille vaihtareille. Niissä on tutustunut paljon uusiin kavereihin. Ainakin minulle on täällä kaikki hoidettu todella hyvin. Minuun oltiin monesti yhteydessä sähköpostitse ennen tänne saapumistani ja täällä kaikki oli hoidettu lähes valmiiksi. Minua tultiin hakemaan lentokentältä, asunto oli hoidettu valmiiksi ja myös prepaid liittymä puhelimeen. 

ERASMUS piknikiltä

Retkeltä Taviran kaupunkiin 40 kilometrin päässä Farosta. Siellä olevat vesiputokset jäivät näkemättä, koska alkoi sataa kaatamalla. Ei täälläkään ole aina yhtä auringonpaistetta ;)


Olin myös retkellä 3. vuoden röntgenhoitajaopiskelijoiden kanssa Lissabonissa. Kävimme tutustumassa erääseen hyvin moderniin tutkimuskeskukseen, jossa he myös hoitavat syöpäpotilaita, erikoistapauksia. Sen jälkeen vierailimme yhdessä Lissabonin sairaaloista, koska ilmeisesti keskussairaala on jakautunut useampaan sairaalaan. Ihastuin sairaalaan täysin, siellä olisi mahtava työskennellä upean ympäristön vuoksi. Rakennus on 1700-luvulta. Sairaalassa oli upea vanha kirkko ja minulle kerrottiin, että se kirkko on aikaisemmin ollut osa suurempaa kirkkoa, joka tuhoutui maanjäristyksessä 1755. Sen jälkeen sairaala on alkanut rakentua kirkon ympärille. Radiologian osasto oli tietysti modernisoitu ja laitteet olivat melko uusia. Tässä muutama huonolaatuinen kuva, koska en ollut varma saako siellä ottaa valokuvia, niin kuvat on otettu hieman hätäisesti. Täällä kaikissa julkisissa tiloissa ei saa ottaa valokuvia.

Kirkon sisäänkäynti

Marmorilattiaa :) Ties kuinka monta ihmistä tästäkin on kulkenut

Sisäänkäynnin jälkeinen käytävä. Käytävän päässä on ensiapu.

Keramiikkaa seinillä


Saudações de Portugal!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti