tiistai 28. maaliskuuta 2017

Moikka!
Loppu alkaa läheneen täälä Maltalla. Ajattelin kertoa vielä vaihto-opiskelijan roolista röntgenosastolla. 

Vaihdamme joka viikko siis modaliteettia, joten monia erilaisia paikkoja on tullut nähtyä. Tämän vuoksi myös monia eri tyylejä toimia ja ohjata opiskelijaa on tullut huomattua. Osassa paikoista olen saanut todella hyvää ohjausta ja olen saanut tehdä paljon omatoimisesti töitä. Maltalaiset puhuvat kaikki englantia, joten ohjaamisen pitäisi olla heille helppoa. Valitettavasti joiltain modaliteeteiltä ei jäänyt hirveästi mitään käteen, sillä paikalliset puhuivat vain omaa kieltään. Välillä saattoi olla aika pitkiä päiviä, kun kukaan ei sanonut sulle sanaakaan ja katselit vaan vierestä kuinka hommat toimii. Onneksi oon itse aika sosiaalinen, joten aika hyvin vältyin tälläiseltä puhumalla itse vain sitkeästi englantia. Radiologitkin kertoivat mielellään mitä missäkin tehdään, kun heille alkoi juttelemaan :) 

Todella hyvät kokemukset jäivät erityisesti CT:ltä, PET-CT:ltä, natiiveilta ja ensiavusta. CT:llä ja PET-CT:llä sain tehdä paljon. Kanyylin laitosta asetteluun ja konsolilla työskentelyyn tuli reenattua mukavasti. Natiiveilla ja ensiavussa sain kuvata omatoimisesti vaikka päivän kaikki potilaat.

Ensimmäisillä viikoilla oppimista häiritsi hieman se, että huoneissa saattoi olla todella paljon väkeä. Röntgenhoitajia useampi kappale, jonka lisäksi paikallinen opiskelija ja pahimmassa tapauksessa jopa kolme vaihtaria. Onneksi tämä muuttui muutamien ensimmäisten viikkojen jälkeen ja loppuajan saikin olla melkein yksin tai paikallisen opiskelijan kanssa samalla modaliteetilla. 

Maltalaiset röntgenhoitajat olettivat, että meillä on paljon kokemusta työharjoittelusta. Olen aina luullut, että meillä on paljon harjoitteluita Suomessa. Väärässä olin, sillä melkein jokaisen vaihtarin kotimaassa on paljon enemmän harjoittelua kuin meillä. Paikallisilla opiskelijoilla on harjoittelua jatkuvasti ensimmäisestä vuodesta lähtien. Välillä saattoi jopa vähän hävettää, että en tiennytkään asioita niin hyvin kuin muut! Erityisesti patologian osaaminen oli kaikilla muilla ja varsinkin paikallisilla todella hyvä.

Mutta kaiken kaikkiaan mukavasti opiskelut on täällä mennyt ja haikein mielin kohta palataan Suomeen..

Terkuin
Anni :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti