perjantai 14. maaliskuuta 2014

Shanghai



Hei Kiinasta! Olen Jenni, kolmannen vuoden röntgenhoitajaopiskelija, ja olen täällä Shanghaissa vaihdossa harjoittelemassa kolme kuukautta.

Kun opiskelijavaihdosta alettiin puhua meille viime vuoden alussa, en oikein edes miettinyt asiaa - tietysti haen vaihtoon! Tietysti mennään Kiinaan! Tietysti jännitti, mutta olen aiemminkin asunut pidempiä aikoja ulkomailla, joten kotoa pois olo ei ole mitään uutta ja järkyttävää. Kiina on tietysti hieman oma lukunsa, mutta matkaan kuitenkin lähdettiin avoimin mielin. Läksiäiset oli juhlittu ja suurin osa hyvästelyistä hyvästelty, oli aika lähteä reissuun.



Kuva: ajomatka Helsinki-Vantaalle



Lentomme lähti 17.10 Helsinki-Vantaan lentokentältä. Tampereelta lähtö autolla oli hyvissä ajoin kahdentoista maissa, sillä 1) minulla on neurooseja lentokenttien aikatauluista ja lentoihin ehtimisestä, ja halusin olla ajoissa, sekä 2) piti käydä Starbucksissa. Hyvästelin saattojoukot ennen turvatarkastusta ja sitten olinkin jo yksin reppuni kanssa lentokentällä matkustajamassojen keskellä. Pian löytyi kuitenkin ryhmä muita Shanghain vaihtolaisia, ja menimme yhdessä viimeisen passintarkastuspisteen läpi.

Vaihtomme järjestetään Centria-ammattikorkeakoulun China Programmen kautta, ja mukana on ammattikorkeakouluopiskelijoita eri kouluista ja usealta eri alalta. Vaihtokohteena Kiinassa on joko Shanghai University, jossa vaihtarit opiskelevat mm. ravintola-alan ja liiketalouden opintoja, tai Shanghai Institute of Health Sciences, joka on meille sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille ja jossa suurimman osan ajasta käytämme käytännön harjoitteluun SIHS:in yhteistyösairaaloissa. SIHS:iin vaihtoon lähti tällä kertaa neljä opiskelijaa: minä ja bioanalytiikan opiskelija Johanna TAMKista sekä Henna ja Vilma, sairaan- ja terveydenhoitajaopiskelijat Laureasta. Porukkamme mukana tuli myös Helena, joka toimii Centrian kv-järjestäjänä ja on Shanghaissa järjestelemässä käytännön asioita ensimmäisellä viikolla.

Lentomatka Helsinki-Vantaalta Shanghaihin kestää noin yhdeksän tuntia. Väsyttänyt olisi, mutta nukkuminen lentokoneessa ei luonnistunut, joten Shanghaihin saapui hyvin väsynyt Jenni. Perillä meitä oli vastassa paikalliset opiskelijatutorit Gloria ja Carol, jotka veivät meidät koulubussilla (paikallisesta liikennekulttuurista on paljon kerrottavaa sitten jossain myöhemmässä blogimerkinnässä) Shanghai Institute of Health Sciencesin kampukselle. Kampus on Shanghain standardien mukaan pieni, mutta silti TAMKia isompi; rakennuksia alueella on 13 (joista 3 opiskelija-asuntoloita) ja oppilaita on yhteensä 6000 (joista tosin osa on 'vocational school' -opiskelijoita, jotka aloittavat koulun 14-vuotiaana). Glorian ja Carolin seurassa pääsimme myös pyörähtämään läheisen Zhoupun alueen keskustaan, josta tavaratalosta ostelimme tärkeimpiä päivittäistavaroita. Sitten pääsimme asettumaan huoneisiin, ja allekirjoittanut nukkui kepeät 15 tuntia.


 Kuva: Näkymä asuntolan parvekkeelta


Vaihto-opiskelijoille on varatttu oma kerroksensa erään asuntolan ylimmästä kerroksesta. Olemme tällä hetkellä ainoat asukkaat tässä n. 30 huoneen kerroksessa, jos ei lasketa huoneessa 1 asuvaa kiinalaista rouvaa, ja kaikuvat käytävät käyvät hetkittäin kolkohkoiksi. Onneksi tänne on tulossa ensi viikolta lähtien muita vaihto-opiskelijoita, ilmeisesti Suomesta ja Norjasta. Lisäksi asuntolassa näkyy edellisten asukkien jättämiä jälkiä, jotka tuovat kodikkuuden pilkahduksia.





kuva: "At hjemme er dine beste venner og kjoerste og hamster og regn"




kuva: "Rikki!" Bongattu eräästä pyykkikoneesta (mulla on samanlaisia post it -lappuja!)



kuva: MeNaiset 11/2013! Lähes ajankohtainen

Vielä en osaa kertoa harjoittelusta tai paikallisesta sairaalakulttuurista, sillä varsinainen harjoittelumme alkaa vasta ensi viikolla. Tällä viikolla opiskelemme kampuksella. Opiskelemme meille vaihto-opiskelijoille järjestettyjä kursseja kuten kiinan kieltä ja perinteistä kiinalaista lääketiedettä, ja niiden lisäksi osallistumme joillekin paikallisten opiskelijoiden oppitunneille. Tulevissa merkinnöissä kerron tarkemmin näistä oppitunneista, ja lisäksi mm. asuntolasta, Zhoupun alueesta ja Shanghain metrosta. Kuulemisiin, zai jian!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti