Meille toisen vuoden röntgenhoitajaopiskelijoille tarjoutui tilaisuus osallistua Wienissä järjestettävään European Congress of Radiology -tapahtumaan. Joka vuosi järjestettävä European Congress of Radiology eli ECR on alan toiseksi suurin tapahtuma maailmassa. Tapahtumaa on järjestetty vuodesta 1967 alkaen ja vuodesta 1991 lähtien ECR on järjestetty Austria Center Viennassa.
ECR keräsi tänä vuonna yhteen yli 28 000 alan ammattilaista, yli sadasta eri maasta. Osallistujien joukossa oli radiologeja, röntgenhoitajia, fyysikkoja, alan teollisuuden edustajia sekä toimittajia.
Osa aikaisemmin Wieniin saapuneista opiskelijoista pääsi vierailemaan paikallisten röntgenhoitajaopiskelijoiden koululla päivää ennen kongressin alkua. Vierailimme muutamissa luokissa ja lopuksi meitä kierrättänyt oppilas esitteli sädehoidon annossuunnittelua tietokoneluokassa. Koulussa oli oma leikkaussali, jossa opiskelijat pystyivät harjoittelemaan todentuntuisesti leikkaussalissa työskentelyä. Valitettavasti kyseiseen luokkaan emme päässeet tutustumaan. Eroavaisuuksia TAMK:n luokkiin oli hieman, esimerkiksi ultraäänilaitteita oli Wienin koulussa useampi. Koululla oli yksi röntgenlaite, joka oli luokkahuoneessa. Varsinaista kuvaushuonetta ei ollut, joten samalla tavalla siellä ei pystynyt harjoittelemaan exponointia ja prosessityöskentelyä kuin TAMK:ssa. Myöskin sädehoidon opiskelua varten eräässä luokassa oli esillä maskeja ja muita tukia, joiden kanssa pystyi harjoittelemaan asettelua.
Pääaula |
Kongressin ohjelma sisälsi päivittäin paljon mielenkiintoisia luentoja eritasoisille ammattilaisille. Luentojen aiheet vaihtelivat laidasta laitaan - sveitsiläisestä suklaasta aina eturauhasen kuvantamiseen saakka. Luentoja oli useita samaan aikaan, joten oppimiskokemuksen kannalta oli tärkeää suunnitella jo etukäteen, mille kaikille luennoille halusi osallistua.
Mielenkiintoisia luentoja kongressissa olivat forensic imaging eli oikeuslääketieteellinen kuvantaminen ja mass casualties eli suuronnettomuuksista kertova luento. Sekä oikeuslääketieteellisen kuvantamisen luento, että suuronnettomuuksia käsittelevä luento olivat kiinnostavia erilaisuutensa takia. Saimme kuulla monista eri tavoista hyödyntää kuvantamista esimerkiksi rikosten selvittämisessä ja suuronnettomuuksien uhrien tunnistamisessa.
Oikeuslääketieteellinen kuvantaminen on yhä laajeneva erikoisala sekä radiologian että oikeuslääketieteen alalla. Oikeuslääketieteellisen kuvantamisen kokonaisvaltainen tehtävä on saada todisteita ja vastata oikeudellisiin kysymyksiin, jotka liittyvät joko eläviin tai kuolleisiin yksilöihin. Oikeuslääketieteellistä kuvantamista voidaan hyödyntää useissa tapauksissa, kuten epäilty fyysinen hyväksikäyttö, lääketieteellinen laiminlyönti, huumekauppa ja kuolemantapaukset.
Suuronnettomuuksista mainittiin esimerkkinä 2015 huhtikuussa Libyan rannikolla uponnut laiva, jonka uhreja tutkittiin tietokonetomografian avulla. Tällaisissa tapauksissa radiologia voi olla välttämätöntä rikosteknisten patologien ja poliisin toiminnan edistämisessä, nopeuttamisessa ja ihmisten tunnistamisessa. Kuvantamistutkimuksissa selvinneet tuntomerkit, esimerkiksi luiden, hampaiden, sukupuolielinten, murtumien ja proteesien lukumäärät ja tyypit auttoivat tunnistamaan meren uhrit.
Luentojen lisäksi kongressissa oli suuri Expo-alue, jossa näytteilleasettajat esittelivät muuan muassa radiologisia laitteita, välineitä ja ohjelmistoja. |
Schönbrunnin linna. |
Kongressin jälkeen vapaa-aikaa viettäessämme osa porukasta vieraili Schönbrunnin linnassa, joka aikoinaan on kuulunut Habsburgien hallitsijasuvulle. Näyttävässä linnassa on yhteensä 1441 huonetta, joista 45 ovat avoimia yleisölle. Valitsemallamme lyhyemmän kierroksen lipulla pääsimme kurkistamaan 22 huoneeseen. Linnassa kulkiessamme saimme kuunnella audioguiden välityksellä selostusta, joka kertoi kulloisestakin huoneesta mielenkiintoisia yksityiskohtia. Näimme muun muassa keisari Frans Joosef I:lle ja keisarinna Elisabethille eli ”Sissille” kuuluneet huoneet. Linnan huoneet olivat suuria, näyttäviä ja koristeellisia, etenkin linnan suuri galleria kattomaalauksineen ja kultakoristeisine yksityiskohtineen oli hulppean näköinen. Siellä pidettiin aikoinaan muun muassa tanssiaisia ja juhlatilaisuuksia.
Haus des Meeres -vesieläinpuiston asukkaita. |
Monet meistä vierailivat myös Haus des Meeres-vesieläinpuistossa, jossa oli nähtävillä käärmeitä, matelijoita, lintuja, apinoita, paljon kaloja sekä useampi eri hailaji. Pääsylippu maksoi opiskelijahintaisena 13,80€, ja vierailu olikin täysin hintansa arvoinen. Talossa oli 9 kerrosta, joiden kaikkien kiertämiseen meni useampi tunti eläimiä ihmetellen. Kierroksen lopussa pääsi ylimmän kerroksen Ocean'sky-kahvilaan levähtämään ja ihailemaan kauas näkyviä maisemia.
Kokonaisuudessaan matka oli mitä mainioin ja emme voi kuin suositella muita opiskelijoita käyttämään tilanne hyväkseen tulevaisuudessa, jos mahdollista.
Heidi Jokinen, Hanna Salonen, Aino Kyppö, Eveliina Koskentola, Pinja Salmi, Tiia Hietala, Petri Ilmonen & Jere Seppälä